Som introvert, kde sa mám zamestnať?

Som introvert, kde sa mám zamestnať?

15.10.2019

Práci s ľuďmi sa nedá vždy vyhnúť, dá sa ju aspoň čiastočne obmedziť. Ako? Pracovných pozícií je neúrekom, no introverti sú osobitý typ ľudí, ktorí prosto potrebujú svoj vlastný priestor pre vyjadrenie. Prirodzene im to nejde vo väčšom kolektíve ľudí, teda sa musia realizovať najmä svojimi myšlienkami.

Nezabúdajme, že existuje viacero typov introvertov s rôznymi povahami, preto je výber práce veľmi špecifický a treba objaviť, čo je tvojou obľúbenou činnosťou alebo spôsob prejavu. Možno si taktiež veľakrát počul, že introverti sú ľudia s tichou, hanblivou povahou, nemusí to tak vôbec byť! Dokážu pracovať v rovnakom odbore ako extroverti, dokonca aj vedia sociálne interesovať rovnako ako extroverti. Rozdiel je v dobíjaní si energie, ktorú introverti získavajú z času, ktorý strávia sami.

 

Najlepšie prostredie pre introvertné povahy je také, čo ponúka:

  • tiché prostredie
  • málo interakcie so skupinou ľudí
  • samostatnosť
  • dlhodobejšie projekty

 

Niekoľko prác, ktoré obsadzujú najmä introverti:

 

IT

Prostredie IT ponúka viacero výhod, okrem výplaty sa môžeš potešiť aj (väčšinou) dlhodobým projektom. Pracuje sa síce v skupinách, no tvoja časť bude iba tvoja, budeš mať čas sa prejaviť a postupne rozvíjať.

 

Sociálne médiá

Byť napríklad takým manažérom sociálnych médií nutne neznamená, že budeš musieť podnikať dlhodobo výskumy priamo medzi ľuďmi, jedná sa väčšinou o prácu v súkromí. Pokiaľ vieš dobre pracovať s textom, obrázkami a zisťovať, čo sa ľuďom najnovšie páči, práca je pre teba ako stvorená.

 

Právo

Právo nie je sranda, to si sa mohol dozvedieť už pri jeho štúdiu. Právnikov si väčšinou predstavíme ako neoblomné postavy so silným hlasom, no jedná sa skôr o výplod Hollywoodu. Právo zahŕňa dlhé procesy, ktoré sa hodia najmä pre introvertov. Výskumy dokonca dokázali preukázať, že do práva sa hrnú najmä introvertní ľudia.

 

Kreatívna práca

Čo je najsilnejšia stránka introvertov? Vo väčšine prípadov to je práve kreativita. A čo môže byť lepšie než si vybrať prácu, kde sa môžeš prejaviť a pracovať samostatne? Skús si prezrieť ponuky na prácu so zvukom, filmom, grafikou a pod.

 

Výskumy

Nie všetky výskumy, na ktorých by sa dalo pracovať budú tak flexibilné a kreatívne. Ide o to, aký odbor sa rozhodneš študovať a objavovať niečo nové. Taktiež je to práca pre dlhší čas, pracovať môžeš aj v skupine, no taktiež bude tvoja práca v svojom zmysle samostatná. Dá sa robiť výskumníka v odbore medicíny, naopak aj z dejín alebo archeológie.

 

Introverti sú mnohokrát pochvaľovaný a na druhej strane ich ostatní nevedia mnohokrát riadne oceniť. Potrebné je nechať tomu čas. Introvert vždy potrebuje svoj vlastný čas a priestor na to, aby nabral nové myšlienky.