Šetrenie peňazí počas štúdia na vysokej škole

Šetrenie peňazí počas štúdia na vysokej škole

13.10.2022

Veľa študentov sa za vysokoškolským štúdiom sťahuje do väčších miest, kde ich čaká mnoho nových priateľov, zábavy, zážitkov a samozrejme, študentských povinností. To všetko niečo stojí, šetreniu sa teda nevyhnú ani študenti. 

 

Niektorým študentom posielajú mesačné vreckové rodičia, iní si miesto toho nájdu radšej brigádu. Každý študent si začne dávať pozor na to, aby mu peniaze na celý mesiac vyšli. V niektorých prípadoch je potrebné začať šetriť. 

 

Urob si poriadok v mesačných výdavkoch

V prvom rade je dôležité urobiť si poriadok vo svojich mesačných výdavkoch a príjmoch. Pozorne si prezri, na čo mesačne najviac míňaš, ktoré platby sú pravidelné, nutné a tie ktoré by si si vedel odpustiť. Aj tieto škrty ti môžu pomôcť ušetriť väčšiu sumu peňazí za mesiac. 

 

Nakupovanie v second handoch

Nakupovanie vecí z druhej ruky nie je nijaká hanba, naopak, je to veľmi ekologické a zaujímavé - nikdy nevieš, čo objavíš. V tomto období popularita second handov neustále narastá. 

 

Z druhej ruky si nemusíš kúpiť iba oblečenie, na rôznych bazároch a inzertných portáloch môžeš objaviť aj študijné materiály, potrebné knihy alebo elektroniku. 

 

Druhou možnosťou je swapovanie, teda vymieňanie rôznych vecí. Swapovanie sa dá uskutočniť osobne, na rôznych udalostiach, alebo online cez aplikácie  či sociálne siete. 

 

Využívaj zľavy na jedlo 

Jedlo je jedna z najdôležitejších vecí, ktoré je potrebné za mesiac kupovať. Jedna rada na začiatok: Nikdy nechoď nakupovať jedlo, keď budeš cítiť hlad. V opantaní hladu vedia ľudia nakúpiť rôzne hlúposti, ktoré nebudú potrebovať. 

Pred každým nákupom si prezri leták so zľavami a urob si zoznam, aby si vedel, čo presne potrebuješ kúpiť. 

 

Var si sám alebo navštív jedálne

Študentské jedálne poskytujú jedlo za malú cenu a v dobrej kvalite, tak prečo ich nevyužívať? Môže ti to ušetriť mnoho peňazí. 

Tí, ktorí nie sú fanúšikmi jedální by si mohli začať variť sami. Na internete nájdeš mnoho receptov za lacnú cenu a môžeš si spraviť dostatok, aby si vystačilo na niekoľko dní. Vyvaruj sa predraženým reštauráciám a fast foodom.

 

So sebou ber iba hotovosť 

To, že si začal šetriť neznamená, že nemôžeš sem-tam skočiť do mesta na kávu alebo sa zabaviť. Avšak, ber to zodpovedne, ber so sebou radšej iba hotovosť. Kreditnou kartou môžeš zaplatiť čokoľvek, hotovosť ťa obmedzí minúť iba určitú čiastku a teda nepremrháš peniaze za veci, ktoré si pôvodne nechcel. 

 

Študentské zľavy na zábavu 

Zľavy a poukážky pre študentov neplatia iba na nákup kníh, oblečenia a elektroniky. Môžu ti pomôcť aj pri zábave, napríklad ak chceš navštíviť kino, divadlo, múzeá alebo galérie. 

Študentské mestá ponúkajú bohatú ponuku zábav pre študentov, rôzne diskotéky v kluboch a baroch, kde majú študenti špeciálne ceny.