Preverenie ojazdeného auta - na čo si dať pozor a ako si auto pred kúpou overiť?

Preverenie ojazdeného auta - na čo si dať pozor a ako si auto pred kúpou overiť?

11.02.2022

Kúpa ojazdeného auta môže byť vhodnou voľbou, najmä vtedy ak hľadáte či už súkromné alebo firemné vozidlo, ktoré vás nebude stáť majetok. Pri kúpe ojazdeného vozidla je však potrebné zohľadniť niekoľko faktorov, aby ste si vybrali správne a vyhli sa nepríjemným situáciám.

 

Na čo by ste si mali dávať pozor pri kúpe ojazdeného auta?

Dokumenty

Prvá vec, o ktorú by ste mali požiadať, je vidieť všetky potrebné dokumenty k autu. Tie by mali byť všetky originálne. Taktiež by mal byt osiahnuty manuál k autu či rôzne záručné príručky.

 

Tip: Ak sa v autách nevyznáte, nechajte si jazdené auta odborne preveriť.

STK a servisná história

STK auta si môžete overiť aj online, všetko, čo budete potrebovať je VIN číslo.

Servisnú história auta si online skontrolovať nemôžete, no auto by malo mať vlastnú servisnú knižku, ktorá vám ukáže, kedy a kde boli vykonané práce na aute.

 

Viete o tom, že...

... s diagnostikou vám môže pomôcť aj rozšírená realita?

Pozor na počet najazdených kilometrov

Najazdené kilometre sú často jedným z rozhodujúcich faktorov pri kúpe jazdeného auta a je nevyhnutne na ne prihliadať. Realita je taká, že automobilov so stočeným tachometrom je stále veľké množstvo a najčastejšie sa s tachometrom manipuluje pri autách dovážaných zo zahraničia.

 

Stočený tachometer môžete rozpoznať buď voľným okom, hľadaním otlačkov prstov alebo nečistôt na prístrojovej doske, alebo pomocou rôznych internetových databáz, kde okrem počtu najazdených kilometrov zistite aj to, či auto nebolo kradnuté, alebo či nie je majetkom leasingovej spoločnosti.

Karoséria auta

Samozrejme ak kupujete ojazdené auto, nemôžete vždy očakávať absolútnu dokonalosť, no uistite sa že celkový vzhľad zodpovedá popisu od predajcu. Prezrite si lakovanie a farbu auta, ako aj to či auto nehrdzavie. Prítomnosť hrdze môže byť ukazovateľom toho, že časť konštrukcie auta môže byť poškodená. Pri kontrole hrdze je najlepšie začať na spodnej časti auta, čo je zvyčajne prvým miestom, ktoré trpí hrdzou. 

Skontrolujte interiér

Pri kúpe auta nezabúdajte ani na interiér. Skontrolujte stav a materiál sedadiel, elektroniku a vyskúšajte si všetky funkcie, ktoré by auto podľa inzerátu malo obsahovať.

Trvajte na skúšobnej jazde

Pred samotnou kúpou si auto otestujte skúšobnou jazdou. Tak zistite nielen to či sa vám bude pohodlne jazdiť, ale aj to, ako funguje motor, brzdy a funkcie na prístrojovej doske, ako napríklad správna funkcia kontroliek v aute.

Sledujte správanie predávajúceho

Okrem overenia samotného auta, sledujte aj to, ako sa správa predajca. Ak sa vám zdá, že predajca sa chce s predajom ponáhľať, alebo nie je ochotný odpovedať na vaše otázky, môže to znamenať, že nie je úplne úprimný, pokiaľ ide o stav auta, a preto by ste si mali kúpu u takého predajcu prehodnotiť.

 

Aby ste sa uistili, že kupujete vhodné auto, ktoré vyhovuje vašim potrebám, s kúpou ojazdeného auta sa neunáhlite. Nájdite si čas na prieskum, prečítajte si recenzie a rôzne odporúčanie, porovnajte si predajcov ako aj rôzne typy a modely áut.


Dominika Blchová, SEO služby a copywriting