Poznáte výhody a nevýhody zatepľovania bytových či firemných priestorov?

Poznáte výhody a nevýhody zatepľovania bytových či firemných priestorov?

14.11.2021

Nie pochýb o tom, že zatepľovanie domov a budov je možnosť efektívnej investície na niekoľko rokov a zároveň spôsob, ako ušetriť náklady za energiu. Ako všetko ostatné aj zatepľovanie môže mať svoje pre a proti.

 

Aké výhody vám zatepľovanie môže priniesť a kedy naopak nemá zmysel? 

Výhody zatepľovania

Väčšina ľudí sa rozhodne pre zateplenie domu najmä kvôli tomu, aby udržali teplo vo svojej domácnosti a tým znížili náklady na energiu. Ceny za vykurovanie sa neustále zvyšujú a po určitom čase sa táto investícia do zatepľovania vráti.

 

Ďalšou výhodou je zvýšenie kvality bývania. Pri zvolení toho správneho zatepľovacieho systému a materiálu sa v domácnosti udržiava príjemná teplota počas celého roka. Počas leta, nebudete mať prehriate steny a v zime budete mať v miestnosti teplo.

 

Zatepľenie môže budovu ochrániť pred vznikom plesní a húb, chráni omietku pred odlupovanim a chráni dom pred vznikom prasklín a poškodením stien.

 

Tip: Pozrite sa, ako zatepliť búdu svojmu psovi.

Nevýhody zatepľovania

Nevýhoda zatepľovania môže spočívať v tom, ak sa zateplenie aplikuje v nesprávnom čase, tak je neefektívny, neplní svoje funkcie a môže dokonca aj uškodiť. Čo sa pri stavbe nového domu stáva veľmi často. Množstvo stavebných firiem pri novostavbe aplikuje zateplenie ihneď po dokončení stien, ktoré častokrát nie sú poriadne vyschnuté. Ak je dom alebo budova zateplená nesprávne, začne sa murive hromadiť vlhkosť, a tak vznikajú nebezpečné plesne, ktorých sa len tak ľahko nezbavíte. Preto je dôležité nechať steny poriadne vyschnúť.

 

Dôležité je dbať aj na odbornosť a skúsenosť firiem. Ak zveríte zateplovanie budovy firme, ktorá neodvedie dobrú prácu, nielenže budete v budúcnosti musieť opäť investovať množstvo času, ale aj peňazí. Snažte sa, preto nájsť firmy s výbornými referenciami. 

Najčastejšie používané materiály

  • Expandovaný penový polystyrén

  • Minerálna vlna

  • Kamenná vla

  • Sklená vlna

  • Polyuretán

  • Penové sklo a perlit


Ak sa rozhodnete pre zateplenie, je dôležité vybrať si ten najvhodnejší spôsob zateplenia. Zvažujete nad fúkanými alebo striekanými izoláciami? Prečítajte si aký je medzi nimi rozdiel.