Plán osobného rastu: Ako si ho vytvoríte sami doma

Plán osobného rastu: Ako si ho vytvoríte sami doma

13.02.2023

Plán osobného rastu je tu pre každého, kto stagnuje, nevie, ktorým smerom sa vydať alebo by chcel v živote dosiahnuť niečo viac. Každý človek potrebuje sen, ktorý bude nasledovať. Dáva nám pozitívnejšie výhliadky do budúcna, väčšiu radosť zo života a celkovo nás robí spokojnejšimi. Ak aj vy máte ciele, ktoré by ste chceli nasledovať, môže vám v tom pomôcž plán osobného rastu. 

 

Čo je plán osobného rastu? 

Môžete ho brať ako vás osobný návrh pre cestu ku svojmu snu. Príprava takéhoto plánu začína zdanlivo jednoduchými otázkami: Čo chceš dosiahnuť? Aký je tvoj cieľ? Čo sa chceš venovať? 

Plán osobného rastu sa môže zameriavať na akýkoľvek aspekt života, napríklad vzťahy, rodina, zamestnanie alebo zdravý životný štýl. 

 

Ako začať s prípravou plánu? 

V prvom rade je podstatné stanoviť si cieľ, okrem neho je však potrebné pouvažovať prečo ho chcete dosiahnuť. Hľadajte odôvodnenia, úprimné presvedčenie, ako by vás tento cieľ naplnil a ako by obohatil váš život. Ak si stanovíte dôvodoy a odpovedie si na otázku prečo, budete viac motivovaný do plnenia úloh. 

 

Čo vám prekáža v naplnení svojho sna?

Na ceste za úspechom natrafíte na rôzne prekážky, niektoré sú neočakávané, nad inými môžete pouvažovať už teraz. Napríklad, chýba vám dostatočné vzdelanie pre prijatie do nového zamestnania? Nemáte dostatok financií na zdravšiu a kvalitnejšiu stravu? Prekážky môžu byť všeliake, nenechajte ich, aby vás od vášho sna odradili. Miesto toho hľadajte riešenia, aj to je časť cesty za svojim cieľom. 

 

Pomáhajte si, ako viete 

Bude to stáť veľa úsilia, ale napokon váš čaká sladká odmena. Pomáhajte si pomocou rôznych vzdelávacích aplikácií alebo online kurzov. Ak potrebujete peniaze, pohľadajte si brigádu alebo požiadajte o pomoc svojich kamarátov, rodinu a známych. 

Ak strácate motiváciu, prečítajte si príbehy známych, úspešných osobností, pozrite si motivačné videá alebo prečítajte motivačnú literatúru. 

 

Celý plán si zapíšte 

Nenechajte si plán iba putovať v hlave. Je potrebné si ho zhmotniť, zatiaľ, v podobe papiera alebo dokumentu v počítači. Zapíšte si do neho kroky, ktoré chcete realizovať, aby ste sa dostali k svojmu cieľu, zapisujte si svoj progres. Takáto vizualizácia vám pomôže ostať v obraze, na ako kroku sa nachádzate a  budete vidieť svoj posun vpred. 

 

Odmeňujte sa

Nenechávajte si všetko potešenie až na koniec svojho plánu. Cesta za svojim snom vie byť namáhavá a vyčerpávajúca, nezabúdajte, že nemôžete pracovať 24/7. Dajte si čas na odpočinok, choďte na nákupy, doprajte si svoj obľúbený dezert alebo choďte s kamarátmi von. 

 

Cesta za úspechom vie byť veľmi ťažká, ak však máte dostatok motivácie, optimizmu a odhodlania na sebe pracovať. Vyber si cieľ, ktorý ti prinesie radosť do života a uspokojí ťa. Buď trpezlivý a postupne sa snaž zakomponovať svoj plán osobného rastu do svojho každodenného života.