Oplatí sa kúpa firemného auta?

Oplatí sa kúpa firemného auta?

30.12.2022

Vaše podnikanie sa často neobmedzuje len na jedno miesto. Preto možno budete potrebovať, aby ste vy aj vaši zamestnanci boli mobilní, ak si to situácia bude vyžadovať. Bežným a lákavým riešením je v takom prípade kúpa firemného vozidla. Služobné auto môže vašej firme poskytnúť spoľahlivú dopravu na schôdzky alebo pracovné miesta a zároveň môže poskytnúť daňové výhody. Rovnako ako pri každom väčšom nákupe však môžu aj pri kúpe firemného auta existovať nevýhody.

 

Ak uvažujete o kúpe firemného auta, tu je niekoľko faktorov, ktoré by ste mali zvážiť.

Potrebujete firemné vozidlo?

Prvá otázka, ktorú si musíte položiť, je, či naozaj firemné vozidlo potrebujete. Ak na podnikanie až príliš často používate vaše osobné auto, v tom prípade je na čase zvážiť kúpu firemného auta. Ak však vozidlo na služobné účely príliš nevyužívate, možno bude lepšie s týmto krokom počkať.

Kúpa firemného auta

Ak sa predsa len rozhodnete, že firemné vozidlo potrebujete, treba zhodnotiť, či všetky tie náklady, spojené s kúpou auta vašej firme stoja za tu investíciu. A v neposlednom rade, či si to vaša firma môže dovoliť:

  • Zohľadnite všetky potenciálne prevádzkové náklady, náklady na vozidlo, mesačnú platbu za financovanie alebo lízing, opravy, kvalitné náhradné diely na auto, pohonné hmoty, atď.

  • Buďte obzvlášť opatrní, ak má vaša firma časté výkyvy peňažných tokov. Nechcete sa predsa zadĺžiť a poškodiť váš osobný alebo obchodný kredit.

 

Ak sa stále prikláňate k možnosti zaobstarať si firemné auto, ďalším rozhodnutím je, či si ho kúpiť alebo prenajať.

  • Lízing služobného vozidla môže byť skvelý pre peňažný tok a často je obzvlášť príťažlivý pre majiteľov firiem, ktorí chcú každých pár rokov novšie vozidlo.

  • Ak sa rozhodnete pre kúpu, môžete zvoliť medzi ojazdeným alebo novým vozidlom. Ak nechcete platiť v hotovosti, budete si musieť zabezpečiť financovanie prostredníctvom veriteľa, ktorý sa špecializuje na financovanie firemných vozidiel.

Výhody firemného auta

Daňové výhody

Najlákavejšou výhodou kúpy vozidla na firmu je uplatnenie daňových nákladov. Vďaka množstvu výdavkov, ktoré sú spojené s jeho prevádzkou, si môžete skrátiť základ dane. K týmto výdavkom patria okrem kúpnej ceny auta napríklad pohonné hmoty, opravy v servise, pneumatiky, parkovné, daň z motorových vozidiel, povinné zmluvné poistenie, ale aj havarijné poistenie. Aj keď sa kúpna cena auta počíta do daňových nákladov, odpisuje sa štyri roky. To znamená, že si za každý mesiac jeho používania do nákladov odpíšete 1/48 z jeho obstarávacej ceny.

 

Môže vás zaujímať: Tipy na jednoduchú údržbu auta, ktorú zvládne aj žena.

Potenciál pre budovanie značky

Kúpou firemného auta máte možnosť rozšíriť svoju značku na viac miest. Svoje vozidlo môžete označiť firemnými reklamami, a tak ho možno uvidí viac ľudí. Navyše vám to dáva väčšiu kontrolu nad imidžom vašej spoločnosti. Ak vám záleží na špičkovom imidži a aj vaši zamestnanci sa stretávajú s klientmi na iných miestach, správne udržiavné auto môže mať takisto pozitívny vplyv na vašu značku.

Benefit pre zamestnancov

Firemné auto môže byť aj pre zamestnancov príjemným benefitom. Niekomu tým odpadne potreba kupovať si vlastné vozidlo a zároveň s tým aj starosti, ako sa dostať do práce, či z nej.

Prispejte udržateľnosti

Svoje interné environmentálne ciele môžete splniť aj kúpou elektrických alebo hybridných firemných áut. Namiesto toho, aby ste sa vy a vaši zamestnanci vozili v benzínových a naftových autách tak urobíte niečo pre ochranu planéty.

Nevýhody firemného auta

​​Prejdime si aj potenciálne negatíva kúpy služobného auta pre majiteľov firiem.

Počiatočné investície

Nákup a údržba firemných vozidiel môžu byt' drahé. To si vyžaduje počiatočnú investíciu vo výške aspoň niekoľko tisíc eur (ak nie viac) na vozidlo. Počiatočné náklady a mesačné platby spojené so služobným autom si vyžadujú určitý finančný záväzok. Platenie za opravy a celkovú údržbu vozidla, dokonca aj s daňovými výhodami, môže mať vplyv na vaše podnikanie. To môže byť obzvlášť náročné pre majiteľov malých firiem.

Údržba môže byť nákladná

Vaše firemné vozidlo bude potrebné udržiavať v dobrom stave počas celého roka, a to sa môže rýchlo nahromadiť. Ako sme spomínali vyššie, patria sem náklady na opravy, servis a bežnú údržbu. Môžete tiež prihodiť náklady na veci, ako je poistenie. Opäť platí, že mnohé z nich sú odpočítateľné, ale stále môžu byť náročné, pokiaľ ide o peňažný tok malých biznisov.

Zvýšená zodpovednosť

Vydávanie služobných áut je tiež spojené so zvýšenou zodpovednosťou. A to najmä vtedy, ak majú zamestnanci neobmedzený prístup k firemnému vozidlu. To si môže vyžadovať lepšie poistenie ako aj potenciálne bolesti hlavy pri právnych záležitostiach, ak sa zamestnanec s vozidlom stane účastníkom nehody.

 

Tip: Viete, na čo si dať pozor pri núdzovom státí na diaľnici?

Sledovanie najazdených kilometrov

Ak chcete zachovať hodnotu auta alebo sa vyhnúť porušeniu zmluvy o financovaní, budete musieť sledovať používanie auta zamestnancami. Pri lízingu budú zavedené limity najazdených kilometrov, a ak ich vaši zamestnanci prekročia, môžete čeliť poplatkom.

Na záver

To, či sa vám oplatí investovať do firemného auta si treba dobre premyslieť a posúdiť komplexnejšie. Doprajte si preto dostatok času, vyhodnoďte všetky benefity aj nevýhody vzhľadom na vašu individuálnu situáciu, a potom zvážte, či sa vám to naozaj oplatí.

 

Predtým, než sa definitívne rozhodnete, vám môžu pomôcť aj odpovede na nasledovné otázky:

  • Chcem auto využívať výhradne na podnikanie alebo aj na súkromné účely?

  • Akým spôsobom si auto budem financovať? Aká by mala byť jeho kúpna cena?

  • Pôjde o úplne nové auto alebo ojazdené?

  • Aké technické parametre bude mať?

  • Budem s nim často cestovať aj do zahraničia?

 

Ak poznáte odpovede na všetky tieto otázky, voľba už stojí iba pred vami. Veríme, že sa dokážete rozhodnúť v prospech vašich ďalších firemných aj osobných úspechov.



Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista