Nauč sa, ako správne narábať s časom

Nauč sa, ako správne narábať s časom

19.11.2019

Cítiš sa byť v jednom kole a povinností ti neubúda? Pravdepodobne sa každé ráno zobúdzať s pocitom, že je to nekonečná špirála a tebe sa nedarí z nej dostať. Potom existujú ľudia, ktorí tieto veci prehľadne zvládajú a vedia narábať so svojím časom najefektívnejšie, ako môžu. Zvládať všetky veci naraz sa prosto nedá a zvyčajne to dopadá tak, že je človek kompletne vyčerpaný a demotivovaný. Vyhni sa tomu a popracuj na svojom manažovaní času.

Sprav si zoznam úloh a zameriavaj sa najmä na tie najpodstatnejšie, tie čo svojou urgentnosťou nedajú čakať. Tým, že si to prepíšeš na papier získaš nadhľad nad všetkými vecami, ktoré je potrebné urobiť. Popri tom si rovno môžeš zapisovať čas, ktorý ti každá vec zoberie. Nezabudni na dodržiavanie tohto zoznamu. Dištancuj sa od akejkoľvek veci, ktorá by ťa vyrušovala.

 

Všetko musí mať svoje umiestnenie v zozname. Pokiaľ chceš mať kompletný dohľad nad svojím časom- všetkému venuj dostatočný priestor, vieme, že do jedného dňa sa všetko napchať nedá- preto zvažuj a mysli do budúcna. Time management si dopomôže nestresovať a veriť svojmu organizovaniu- pokiaľ je time managment dobre naplánovaný, deadlinov sa už naďalej nemusíš obávať.

 

Zábava a odpočinok od každodenného stresu sú veľmi podstatné časti dňa, ktoré by si nemal dávať na druhú koľaj. Samozrejme, čas niekedy súri a deadliny sa blížia, ale nemôžeš sa pretrhnúť. Veľa ľudí máva tú mienku, že pokiaľ pracujú od rána do večera, nezastavia sa a len pracujú, tak podávajú väčší výkon. Možno, že vieš pracovať s viacerými vecami naraz, no výkon býva bezhlavý a chaotický. Každá práca chce svoj čas a pokoj a hlavne kritický pohľad.

 

Víkendy väčšina berieme ako čas, kedy konečne môžeme všetky naše starosti vyhodiť von oknom. To však nie je prípad ľudí, ktorí si chcú nadrobiť alebo si aspoň uľahčiť ťažký týždeň a oprostiť sa aspoň od jednej povinnosti. Vyskúšaj aj cez víkend urobiť niečo navyše a uvidíš, že ti to môže pomôcť.

 

Si perfekcionista alebo detailista? Tak potom poznáš všetky tie problémy, ktoré sú s tým spojené- všetko ti trvá dvojnásobne viac a všetko sa ti nezdá úplne hotové. Nie sú to zlé vlastnosti a nie je zlé dávať si pozor na svoju precíznosť, no občas je dobré pozrieť sa na vec aj z väčšej perspektívy.

 

Zdravie na prvom mieste. Na to nezabúdaj, nie je to len o jedle a cvičení, ale aj spánku! Spánok nikto neprekoná, vždy sa napokon na nás podpíše. Za noc potrebuješ naspať približne od 7 do 8 hodín. Snaž sa k tomu aspoň, čo najbližšie priblížiť.

 

Nezabudni robiť veci, ktoré ťa bavia a napĺňajú. Ak sa dokonca tvoja práca stane tvojím hobby , je o dosť jednoduchšie motivovať sa a pracovať aj nad rámec.