Náročné obdobie? Povieme ti, ako ho prekonať

Náročné obdobie? Povieme ti, ako ho prekonať

10.08.2021

Nie je možné presne povedať, čo by ti pri príprave do školy malo pomôcť. Odbúravanie stresu na každého zaberá inak, môžeme ti dať na výber niekoľko spôsobov, ako sa s nim vysporiadať. Vyber si a vyskúšaj, ktorý bude tebe najviac vyhovovať.

Príprava do školy to nie je iba nákup a chystanie školských potrieb, je potrebné tiež prichystať svoju psychiku. Je ťažké zmeniť svoj denný systém len tak zo dňa na deň. V lete môžete robiť čokoľvek, chodiť na brigádu, večer ísť s priateľmi von a potom na mobile až do noci sledovať nové meme-čka. Už polovica augusta začína byť veľmi úzkostným obdobím, keďže všade, kde sa pozrieš vidno iba reklamy na školské potreby a podobne. Škola je super, ale nemálokrát prináša i výzvy. Ako prekonať podobne náročné obdobia?

 

Nauč sa rozprávať o svojich problémoch a starostiach

Stres považujeme za negatívny element našich životov väčšinou sa tiež spája s neradostnými udalosťami, ako je strata práce, partnera atď. Je však prítomný i v štastných chvíľach, ako je napríklad založenie rodiny, získanie novej práce, pretože i v týchto veciach je stále niečo na čom nám záleží. Prirodzene je stres spájaný so strachom, vie nás nakopnúť a pomôcť nám prekonať ťažké situácie, ale ak je v nás príliš dlho, stáva sa veľmi nebezpečným - pre hlavu i telo.

Nikdy nie je dobré dusiť svoje pocity či myšlienky. Najlepšie je ak nájdeš človeka, buď priateľa, člena rodiny, alebo odborníka a budeš schopný sa vyrozprávať a pouvažovať nad vhodným riešením, ako sa nepríjmených pocitov zbaviť.

 

Pohyb je zdravie

Fyzická  aktivita, akéhokoľvek druhu: tanec, crossfit, behanie, prechádzka, posilňovanie… pomáha nabudiť i nás prirodzene robí šťastnými. Napríklad už len taká prechádzka pred prácou pomáha k inšpiráciám a kreatívnemu mysleniu. Pomocou pohybu tiež vytrasieš prebytočný stres, vyčistí ti hlavu a nakopne myslenie.

 

Nájdi si hobby

Každý by mal mať svoj osobný koníček. Nemusíš sa mu venovať každodenne, ale hlavne vtedy, keď ho potrebuješ. Napríklad maľovanie, písanie alebo hra na hudobný nástroj - je to kreatívna forma meditácie, kedy sa vieš na hodiny stratiť v čase a zabudnúť na svoje problémy. Pomôže ti sa uvoľniť a reštartovať.

 

Relaxuj

Kedy si mal naposledy čas na seba samého? Napustil si vaňu a pustil obľúbenú hudbu? Zameditoval? Po nejakom čase by si mal mať čas i na starostlivosť o seba samého. Síce takáto starostlivosť vyzerá naoko ako snaha fyzicky sa udržiavať, ver, že to vie posilniť i psychickú stránku.