Najčastejšie chyby v životopise

Najčastejšie chyby v životopise

30.11.2020

Ako sa vyvarovať chybám v životopise? Je to jednoduché – pár rád a hlavne pozornosť. Ponúkame ti najčastejšie chyby, ktoré ľudia vo svojich životopisoch robia a možno si to ani neuvedomujú.

Kvôli čomu sa najčastejšie zamestnávateľ neozve? Kvôli životopisu – preto je dôležité, aby bol dokonalý.  Rovnako dôležité je to, čo do životopisu napíšeš ale aj ako to napíšeš! Toto sú najčastejšie chyby v životopise:

 

Neoriginálny životopis

Ako každý si použil iba Word a zadal tam všetky „overené“ heslá, ktoré sa bežne do životopisu pridávajú? Je potom jasné, že životopis vyznie ako každý iný a chýba mu originalita.

 

Gramatické chyby

Na gramatické chyby je treba obzvlášť dávať pozor, najmä preto lebo niektoré bohužiaľ robíme automaticky, niektoré vďaka nepozornosti alebo stresu. Preto si po dokončení životopisu aj motivačného listu dobre prezri všetky slová. Prípadne môžeš ešte požiadať svojho kamaráta alebo rodinu, aby ti obidva dokumenty prezreli.

 

Neobnovený životopis

Mnoho ľudí robí tú chybu, že svoj starý životopis využíva aj na hľadanie práce neskôr. Na tom nie ej nič zlé, avšak je treba obnoviť všetky údaje, ktoré je treba – to platí pre pracovné skúsenosti ako aj osobné údaje. Možno je to zvláštne, ale často sa stáva, že ľudia zadajú zlý osobný kontakt, ako e-mail alebo tel. číslo a potom sa mu zamestnávateľ nemôže ozvať naspäť.

 

Prehnaný dizajn

Obyčajne, pri hľadaní práce nie je potrebné to preháňať s dizajnom svojho životopisu. Avšak je fajn, ak je o niečo iný ako ostatné – napríklad jemné farby nikdy neuškodia. Informácie, ktoré do životopisu zadáš by malo byť dobre vidieť,  životopis by teda mal byť čitateľný ale svojim spôsobom aj pútavý. Vyvaruj sa však prílišnej zdobnosti alebo dekoratívneho písma, ktoré sa ťažšie číta.

Výnimkou v takýchto prípadoch je napríklad životopis, ktorý sa posiela na pohovory v umeleckom odvetví – ako grafika, dizajn a podobne.

 

Ako si na tom so svojim životopisom ty? Hľadáš miesto, kde si môžeš vytvoriť svoj nový životopis? Túto príležitosť ti ponúkame my na našej stránke Brigada.sk.