Elektromobily v podnikaní: Využitie a dotácie

Elektromobily v podnikaní: Využitie a dotácie

30.12.2022

Keďže technológia za elektrickými vozidlami sa z roka na rok zlepšuje, nie je prekvapením, že prechod na elektrické auto je pre vodičov čoraz lákavejšou možnosťou. Elektromobily majú nielen daňové výhody, ale aj nižšie náklady na prevádzku a servis.

 

Aké ďalšie výhody môžu podnikatelia získať výberom elektrického vozidla pre firmu? Čítajte ďalej a zistite viac o elektrických vozidlách.

Výhody elektromobilu pre podnikanie

Jednoduchá údržba

Prvou výhodou je určite ľahká údržba elektromobilu a s ňou spojené aj nižšie náklady na starostlivosť a servis. Elektromobily majú v porovnaní s bežnými autami na benzín a naftu veľmi malo pohyblivých častí, netreba riešiť motor, sviečky ani rozvody.

 

Tip: Viete kedy je správny čas na prezutie pneumatík? 

Svižná a tichá jazda

Elektromobil využije svoj plný výkon ihneď, ako stlačíte pedál. Okrem toho hluk motora je veľmi tichý, a tak nikoho nebude rušiť. 

Nízke náklady na palivo

Elektrické vozidlá ponúkajú zníženie nákladov na dopravu, najmä pre vozové parky s pravidelnými jazdami počas dňa. Hoci nákup elektrických vozidiel môže byť drahší, v porovnaní s benzínovými alebo naftovými náprotivkami majú výrazne nižšie prevádzkové náklady.

 

Predpokladané náklady na nabíjanie si môžete vypočítať na základe modelu vozidla a sadzieb za elektrinu.

Široká sieť nabíjacích staníc

Ak vás od kúpi elektromobilu pre firmu odrádza to, že nebudete mať možnosť auto, kde dobyť, žiaden problém. Ak nemáte nabíjačku doma, infraštruktúra pre elektromobily je dostatočne široká a podľa poskytovateľov na Slovensku dokonca nedostatočne využívaná.

Finančné výhody

Existuje celý rad finančných stimulov vrátane daňových odpisov či dotácií, a to nielen pre zamestnávateľov, ale aj zamestnancov.

Lepšie pre životné prostredie

Prechod na používanie elektrických vozidiel dáva podnikom šancu aktívne sa zapojiť do inovatívneho rozvoja dopravy, ktorý sa zaoberá otázkami životného prostredia. Čisté elektrické vozidlá nemajú žiadne výfukové emisie. 

Imidž firmy

Firemné elektromobily, ktoré často jazdia po meste, môžu skvele poslúžiť aj ako reklama. Ľudia vnímajú firmy, ktoré využívajú elektromobil ako inovatívne a ekologické a vďaka tomu môžete získať nových zákazníkov.

Odpis z daní

Elektromobily sa spravidla na Slovensku odpisuju iba 2 roky v porovnaní so 4 ročným odpisovaním vozidiel so spaľovacím motorom. Pre podnikateľov tak môže skrátené odpisovanie predstavovat velky benefit pri odpisovaní nákladov.

Dotácie na elektromobily

Dotácie je aktuálne možné získať na elektromobily a plug-in hybridy. Výška dotácií pri nákupe elektromobilov je pevne určená a stanovená na 8 000 eur. V prípade plug-in hybridov 5 000 eur.

 

Dotáciu na elektromobily je podľa zákona možno poskytnúť na nákup nových vozidiel kategórie L, M a N s pohonom na alternatívne palivá. Novým vozidlom s pohonom na alternatívne palivá sa rozumie vozidlo, ktoré v osvedčení o evidencii nemá uvedeného vlastníka vozidla ani držiteľa vozidla, nebolo prihlásené do evidencie.

 

O dotáciu môžu požiadať fyzické osoby (nepodnikatelia), fyzické osoby (podnikatelia), právnické osoby.

Využitie elektromobilov pre firmy

Najviac z elektromobilov môžu veľmi profitovať aj určité odvetvia ako napríklad kuriéri, taxislužby, carsharing.

 

Elektromobil ako kuriérske auto

Výhody v spojené s lacnou elektrinou robia z batérie najlacnejšiu formu mobility najmä v profesii, ktoré majú vysoký nájazd kilometrov a jazdia prevažne v meste. To platí, či už ide o auto, dodávku alebo autobus. Kuriérske auto v meste najazdí denne približne okolo 80-150 kilometrov. Vzdialenosť síce nie je veľká, ale ide o spôsob jazdy. Auto niekoľkokrát za hodinu naštartujú, prejdú krátku vzdialenosť, vystúpia, vypnú motor, vrátia sa späť do auta a cestujú ku ďalšiemu zákazníkovi.

 

Pri takomto spôsobe prerušovanej jazdy má auto vysokú spotrebu, potrebuje mnoho náhradných dielov a aj motor je významne zaťažovaný. Kuriéri, ktorí využívajú elektromobil, iba zapínajú a vypínajú batériu, ktorá týmto spôsobom jazdy príliš netrpí.

Elektromobil ako taxi

Taxikár za deň odvezie v priemere 3-4 zákazníkov za hodinu, takže absolvuje v porovnaní s kuriérom oveľa menej zastávok. Nevýhodou však je nerovnomerný dopyt. Najvyšší dopyt je ráno, keď ľudia cestujú do práce a večer, keď sa ľudia z práce vracajú. Takéto jazdenie v špičke si vyžaduje trávenie množstva času v zápchach a častú potrebu vyššej akcelerácie na kratšie vzdialenosti. Tento štýl jazdy znamená pre bežné benzínové auto vysokú spotrebu a rýchle opotrebovanie motora. Elektromobil zvládne takúto záťaž ľavou zadnou.  

Elektromobil pre právnika

Elektromobil je vhodný aj pre právnika - podnikateľa. Ak býva v dome, dennodenne dochádza do práce, poprípade chodí za klientmi - väčšina elektrických áut je vhodná presne na tento účel. Podnikateľ tak nie je obmedzený dojazdom, auto si môže nabiť aj doma a na vzdialenosti, ktoré na ňom prejde, mu bude kapacita batérie stačiť. 

Na záver

Vlastníctvo elektrického vozidla ako majiteľa firmy má mnoho výhod. Prevádzkové náklady sú zvyčajne oveľa nižšie, nabitie vášho auta stojí zlomok v porovnaní s tým, čo by ste minuli na palivo, a existuje celý rad stimulov a daňových úľav, ktoré môžete využiť, aby ste ušetrili aj pri prevádzke vozidla. Okrem toho je tu vplyv elektrických vozidiel na životné prostredie.


Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista