Dôvody, prečo pridať svoj certifikát z kurzu do životopisu

Dôvody, prečo pridať svoj certifikát z kurzu do životopisu

20.02.2021

V súčasnej dobe, kedy sme väčšinou všetci iba doma, je asi ťažké hľadať hlbšie vzdelanie vonku. Pre tento dôvod sú tu online kurzy, ktoré ti môžu pomôcť v dosiahnutí nového vzdelania, prípadne aj prípravy do nového zamestnania. Ako vedia online kurzy pomôcť na pohovore?

 

 

Väčšinou po absolvovaní každého kurzu sa získava certifikát, ktorý je možné následne pridať do svojho životopisu pod kolónku pracovné skúsenosti. Mnoho ľudí na to stále zabúda, alebo ich považujú za bezvýznamné, a to je chybaAj certifikáty z online kurzov majú svoju váhu.

 

V prvom rade vedia poslúžiť ako dobrá téma na pohovor. Je vysoko pravdepodobné, že sa ťa naň zamestnávateľ opýta. Väčšina mladých ľudí má stále o pohovoroch veľmi skreslenú predstavu, najmä takú, že ide iba o nachystané otázky, na ktoré sa očakáva nejaká správa odpoveď. Nie je to úplne tak, niektoré otázky môžu byť čisto spontánne a očakáva sa tiež spontánna odpoveď. Napríklad taký certifikát z kurzu môže byť dobrou témou na rozpravu o svojej osobe a svojich ambíciách.

 

Tiež by si mal dbať na relevantnosť tvojich kurzov, napríklad pre programátora by sa oplatilo nahliadnuť do tém IT alebo nových technológii a nové programovacie jazyky a podobne. Musíš si pamätať, že tvoj životopis nemusí obsahovať úplne všetky informácie o tebe, sústreď sa najmä na stručné a výstižné podanie informácií o sebe. Relevantnosť je síce jedna vec, druhá je obhajoba svojich znalostí, kurzy teda nemusia byť iba priamo prepojené s tvojou budúcou prácou, môže to byť napríklad aj nejaká tvoja záľuba, ktorá ti pomáha. Napríklad kurz z dejín umenia môže byť nápomocný kvôli inšpirácií, napríklad pre grafikov.

 

Napokon tvoj kurz môže niečo vypovedať aj o tvojom voľnom čase. Úprimne, mnoho ľudí svoj voľný čas investuje do relaxovania, čo nie je nič zlé. Avšak ak sa akurát chystáš na školu alebo pohovor, je dobré svoj voľný čas využiť napríklad pre zhromaždenie viac informácii, čo môže byť aj skrz online kurzy.

 

Už si premýšľal, ktorý online kurz by si rád absolvoval, alebo ktorý by sa ti momentálne hodil? Certifikát z online kurzov sa obyčajne používajú v životopisoch a preto netreba váhať. Môžu navýšiť tvoju šancu byť prijatý do nového zamestnania a dokážu príjemne spestriť životopis.