Čo všetko skontrolovať, než vycestuješ za prácou do cudziny?

Čo všetko skontrolovať, než vycestuješ za prácou do cudziny?

20.07.2021

Práca alebo i brigáda v zahraničí láka čoraz viac ľudí zo Slovenska. Niet sa čomu diviť, môžu spoznať nových ľudí, nové kultúry alebo jednoducho objaviť nové zručnosti a budú mať čím doplniť svoje CV. Brigáda v zahraničí má svoje výhody, netreba však zabúdať na opatrenia.

Nehovoríme iba o covide. Viacerí už vieme, ako sa voči nemu chrániť a nemôžeme na to zabúdať ani na cestách. V zahraničí ťa však nemusia postihnúť iba zdravotné komplikácie, ale i problémy spojené s prácou. Tento článok sa bude zameriavať na opatrenia a bezpečnosť pri hľadaní práce alebo brigády v zahraničí.

 

Hľadaj inzeráty na overených portáloch

Neodporúča sa cestovať a hľadať prácu iba tak. Najlepšie je, ak si prácu nájdeš na overených oficiálnych weboch, pretože dnes po internete koluje už mnoho podvodných inzerátov. Klasickým príkladom podvodníka je napríklad zamestnávateľ alebo agentúra, ktorá si od teba vypýta peniaze predom (napríklad za dopravu, ubytovanie a pod.) a už sa ti nikdy neozve. Preto chceme urgovať, aby si si zamestnávateľa vždy veľmi dobre overil. Ak si nie si istý, či si schopný posúdiť, či je budúci zamestnávateľ vierohodnou osobou, môžeš kontaktovať stránku, na ktorej si tento inzerát našiel, zamestnanci tohto portálu by ti mali byť k dispozícii. 

 

Komunikácia so zamestnávateľom

Všímaj si ako s tebou zamestnávateľ komunikuje. Väčšinou ide o priateľskú konverzáciu, ale viac ako na formu sa zameraj na obsah. Keďže ideš do cudziny, kde asi nebudeš nikoho poznať a niekedy ani nebudeš rozumieť, je potrebné vedieť všetky podrobnosti. Pýtaj sa zamestnávateľa na všetky detaily.

 

Zmluva

Zmluva, ktorá ťa bude viazať k stanovenej práci musí byť čitateľná. Jedna kópia pôjde tebe a druhá zamestnávateľovi. Nič nepodpisuj, pokiaľ si všetko dobre neprečítaš. Ak ti nebude niečo jasné, ihneď sa pýtaj osoby, ktorá je za prácu zodpovedná. Zmluva by mala obsahovať všetky dôležité infomrácie : ako sú údaje o práci, kde ju budeš vykonávať, čo je jej náplň a aká bude suma tvojho ohodnotenia. Okrem toho v nej musíš nájsť i všetky informácie o agentúre. 

 

Pred cestou

Skontroluj si, či máš všetky potrebné veci - dokumenty a cennosti ako pas, občiansky preukaz, víza a pod. Tie maj vždy pri sebe. Dokonca i po dorazení na miesto brigády, nemôžeš tieto veci nikomu dávať. Sú tvoje a musíš si ich strážiť. 

Druhou podstatnou vecou je pripraviť sa i na to najhoršie. Napríklad dohodnúť sa s rodinou, že si budete pravidelne volať. Ak sa napríklad takýto sľub poruší môžu vedieť, že sa s tebou niečo deje.