Čo je firemný teambuilding a ako zlepšuje pracovné prostredie?

Čo je firemný teambuilding a ako zlepšuje pracovné prostredie?

07.04.2022

Teambuilding je čas vyhradený na zábavu so svojimi kolegami. No, nie je to len o tom. Teambuilding ma o dosť viac pozitív, než si len vydýchnuť alebo oddýchnuť od práce. 

 

Prečo je teambuilding tak dôležitý a prečo by ste ho mali aplikovať hneď teraz? 

 

Spoznanie nových kolegov a zlepšuje komunikáciu

Komunikácia je základ, pri riešení problémov v práci, ale aj počas bežného dňa. Zamestnanci nie sú stroje a potrebujú cítiť familiárnu priateľskú atmosféru. Vedeli ste o tom, že spokojnejší zamestnanci odvádzajú svoju prácu lepšie a dokonca sú i viac motivovaní? 

Firemný teambuilding sa však nemusí vzťahovať iba na vašu prevádzku, spoznať môžu kolegov z iných odvetví a miest. Je to skvelá príležitosť ako si vymeniť skúsenosti a vedomosti o práce. 

 

Formuje nové priateľstvá, ale aj nové pracovné tímy

Pretože počas teambuildingu kolegovia spolu trávia nejaký čas, je možné, že niektorí si na prvýkrát sadnú. Vzniknú tak priateľstvá, ale aj potenciál pre efektívny tím. Kolegovia môžu navzájom objaviť svoje schopnosti a silné stránky. Vznikajú tak unikátne efektívne tímy.

 

Pomôže posilniť a napraviť vzťahy na pracovisku

Žiadna firma nebude naplno fungovať, ak nebude mať plne fungujúci kolektív. Zamestnanie by nemalo byť iba o práci, ale aj o zamestnancoch samotných. Oni napokon vytvárajú identitu firmy a reprezentuje celú kultúru spoločnosti. 

Teambuilding môže byť prevencia voči negatívnym vzťahom a hádkam na pracovisku. Kolegovia sa spolu môžu voľne a neoficiálne baviť aj o iných veciach než o práci, skvele sa spolu zabaviť a prípadne, aj úplne zmeniť názor na kolegov. 

 

Objavíte skrytý potenciál zamestnancov

Možno ani neviete, aké talenty na pracovisku skrývate. Zvolením vhodnej aktivity pre vašíchy zamestnancov môžete objaviť v kom sa skrýva nevšedná kreativita, logické myslenie a kto veľmi rád prijíma výzvy. Teambuilding je skvelá príležitosť, ako sa poznať viac, než len ako známe tváre z kancelárie. 

 

Zábava a uvoľnenie

Nemôžete zabúdať na to, že teambuilding by mal byť hlavne zábava. Slúži preto, aby sa síce stmelili pracovné vzťahy a aby sa ľudia cítili v práci lepšie, avšak nie je potrebné to tlačiť. Teambuilding je najlepšie praktikovať pravidelne, aby zamestnanci mali priestor zvyknúť si na seba a dôkladne sa oťukať. Podstatná je aj voľba aktivity, nie každému bude vyhovovať šport alebo hranie videohier, niekomu sa viac páči sadnúť si na drink a rozprávať sa, prípadne navštíviť kurz alebo zaujímavú konferenciu. Voľba by mala byť uskutočnená kolektívne.

Vy, ako zamestnávateľ sa však taktiež môžete zapojiť. Ukázať, že nie ste iba šéf, ale aj priateľský líder, ktorý si cení prácu každého jedného zamestnanca.