Brigády na leto - ktorá je tá tvoja?

Brigády na leto - ktorá je tá tvoja?

25.05.2022

Nájdi si brigádu ešte dnes a uži si leto! Brigáda je skvelou príležitosťou, kde si môžeš nájsť nových kamarátov, nabrať nové skúsenosti, vedomosti a hlavne si niečo zarobiť sám pre seba. Už máš predstavu, čo si za brigádnickú výplatu kúpiš? 

 

 

Výber z brigád na leto je veľmi pestrý. Na to, aby si si vybral tú najvhodnejšiu pre seba, je potrebné vedieť, čo ťa baví a čo všetko dokážeš. Ak sa chceš pred výberom preskúšať, môžeš vyskúšať Simulátor pracovného pohovoru, v ktorom si môžeš skúsiť pohovor na rôzne profesie. 

Prezri si kategórie brigád, v ktorých budeš mať rozpísané všetky možné odvetvia, v ktorých sa môžeš na leto zamestnať. Napríklad administratívne práce, upratovanie, opatrovanie, pomocné práce, gastronómia…

 

Pre niektorých je dôležitá skôr diaľka, než kategória. Ak ti nevadí pracovať v akomkoľvek odvetví a prosto len hľadáš niečo v okolí svojho domova, prezri si brigády rozdelené podľa krajov a okresov. Nebudeš musieť ďaleko dochádzať a míňať peniaze na cestu. Prácu jednoducho nájdeš aj v okolí svojho mesta alebo dediny. 

 

Kedy môžeš začať brigádovať? 

Leto je priam stvorené na brigádovanie - práve dvojmesačné prázdniny, alebo obdobie po maturitách je možné si vďaka nim niečo pre seba zarobiť. Študentov a dokonca aj žiakov stredných škôl to veľmi láka. Oficiálne však môže brigádovať až niekto, kto dovŕšil aspoň 16 rokov. Vtedy má už väčšina za sebou 10-ročnú povinnú školskú dochádzku. 

 

Okrem zákonu, aj samotní zamestnávatelia udávajú svoje pravidlá. Nezabudni si pri každom inzeráte dôkladne prečítať, aké má zamestnávateľ podmienky na prijatie nových brigádnikov. Následne si vytvor životopis a odošli na kontakt inzerenta. Životopis a v niektorých prípadoch aj motivačný list sú dôležité dokumenty, ktoré veľa prezradia o tvojich skúsenostiach, vzdelaní a záujmoch. 

 

Brigáda je jedinečná skúsenosť pre každého mladého človeka. Nie je nutné byť iba študent, sú vhdoné aj pre nezamestnaných, rodičov na materskej dovolenke, ako druhý príjem alebo pre seniorov. Podstatné je dobre hľadať, mať oči nastražené a nájsť si prácu, ktorá ťa bude baviť !