Ako zefektívniť proces učenia a vyhnúť sa unáve?

Ako zefektívniť proces učenia a vyhnúť sa unáve?

20.10.2022

Skúškové obdobie je väčšinou veľmi hektické a stresujúce. Dlhé hodiny učenia a hľadenia do počítača nejedného veľmi unavia a vyšťavia. Avšak, učenie nemusí nutne znamenať mučenie, môže byť príjemné a zaujímavé, je však potrebné vedieť, ako to uskutočniť. 

 

Pri učení je dôležité mať systém, poznámky upravené a organizované, aby si sa v nich vedel vyznať a hlavne potrebuješ príjemné, tiché miesto na štúdium. Aj napriek tomu všetkému sa mnoho študentov nevyhne únave, pocitom demotivácie, prokrastinácii a únave. Ako sa tomu vyhnúť a zefektívniť proces učenia? 

 

Dôkladná rozplánovanie skúšok

Termíny skúšok sa uverejňujú vopred, aby mal každý študent čas rozmyslieť si, na ktorú pôjde ako prvú, druhú a pod. Termínov je niekoľko, aj napriek tomu si nikdy nevyberaj posledné dátumy. Snaž sa čo najlepšie pripraviť na prvé, aby si mal prípadne ešte čas na opravu známok. 

Učenie vyžaduje čas a čím menej ho bude, tým nervóznejší a rozrušený môžeš byť - to tvojmu učeniu neprispeje. 

 

Pravidelné pauzy počas učenia

Nedá sa učiť celé hodiny bez prestávky. Ak preťažíš mozog priveľkým množstvom informácií je veľmi pravdepodobné, že po čase bude prehliadať detaily, budeš sa cítiť celkovo unavený a už pamätanie poznámok bude čoraz ťažšie. 

Najlepšie je vytvoriť si osobný systém, do ktorého zahrnieš aj pravidelné pauzy. Napríklad učiť sa budeš 45 minúť a 15 minút si odpočineš. Za tento čas sa môžeš ísť prejsť, ľahnúť si na postel, ale nepreberaj žiadne veci ohľadom školy - nechaj svoju myseľ vydýchnuť. 

 

Zdravá strava a pitie vody

Skúškové obdobie sa nedá prežiť iba na energetických drinkoch, káve alebo čajoch. Tvoje telo potrebuje riadnu výživu, pretože je to aj palivo pre mozog. Lepšie sa ti bude učiť, budeš plný energie a budeš mať lepšiu náladu. Pritom nezabúdaj ani pravidelne piť vodu.  

Ak budeš cítiť, že tvoje sústredenie upadá a prichádzajú na teba pocity únavy, miesto nezdravých drinkov zvoľ radšej vlasškeé orechy, mandle, banány alebo horkú čokoládu. 

 

Učenie s kamarátmi 

Dlhé dni, počas ktorých si sa učil sám ťa môžu pomaly prestať baviť. Upadajúca motivácia a počiatočná nuda sú zabijak pre učenie. Ak sa budeš podobne cítiť radšej zmeň prostredie, choď do kaviarne, knižnice alebo študovne. 

Učiť sa nemusíš sám. Ak si spoločenský typ a chceš trochu zábavy, prebrať látku, ktorej nerozumieš alebo sa jednoducho porozprávať, zavolaj svojim spolužiakom a  opýtaj sa ich či sa nechcú učiť spolu s tebou. 

 

Po úspešnom učení sa odmeň

Odmena je na to, aby si sa cítil motivovaný a mal cieľ, ku ktorému sa počas učenia chceš dostať. Napríklad, po prebratí jednej látky na skúšky si dopraj odmenu v podobe sladkosti alebo si pusti svoj obľúbený seriál. 

Po úspešne zvládnutých skúškach si môžeš kúpiť vec, ktorú by si chcel, choď do kina, na party s kamošmi - čokoľvek, čo by ťa odmenilo za ťažké skúškové obdobie. 

 

Na učenie je potrebný čas, preto si ho nikdy nenechávaj na posledné dni pred skúškami, ale uč sa priebežne. Rozplánu si termíny skúšok rozumne, aby si stíhal a necítil sa pod tlakom. Únava vie byť často súčasťou učenia, pretože sa mnozog musí spracovať veľké množstvo informácií, môžeš ho však odmeniť odpočinkom, dopriať telu zdravú, vyýživnú stravu a hlavne ostať dostatočne hydratovaný.  Po skúškach sa odmeň čím len chceš - stanov si cieľ ešte pred začatím skúšok a mysli na neho, ako na motiváciu pre ich úspešné ukončenie.