Ako zapôsobiť na pohovore?

Ako zapôsobiť na pohovore?

10.03.2020

Prvý dojem je jedným z kľúčových momentov na pracovnom pohovore. Je to celé iba o vzhľade? Dokážeš ho vôbec nejako ovplyvniť? V našom článku sa o ňom dozvieš zaujímavé a dôležité informácie.

Veríš svojmu prvotnému úsudku o človeku? Prevažuje u teba prvý dojem či si radšej počkáš a poriadne človeka spoznáš. Prvý dojem je veľakrát vec, ktorú nedokážeme ovplyvniť a proste príde. Veľakrát uvidíš človeka zdá sa ti veľmi prísny či neznesiteľný a napokon si zistil, že je to úplne v pohode kamarát?

 

Prečo máme prvý dojem?

Prvé dojmy si tvoríme už ako malé deti. Človek ako spoločenský tvor sa od počiatku musel naučiť komunikovať v skupine a napokon isté veci odčítať aj bez verbálnej zložky. Ľudia sú veľmi všímaví a možno si to niektorí ani neuvedomujú. V dnešnej dobe už ako malé deti sa učíme rozpoznávať detaily tváre, rozpoznávanie emócií a podobne. Táto vlastnosť nám v dospelosti slúži pre lepšie pochopenie istých konverzácií aj bez toho, aby nám daná osoba niečo povedala. Preto je pre prvý dojem dôležitá mimika a to ako sa tvárime. Človek, ktorý sa viac usmieva, reaguje na rozhovor aj neverbálne pôsobí viac zaujatí a tým pádom sympatický. Samozrejme, nikto sa nechce rozprávať s človekom, ktorý sa tvári unudene.

 

Dá sa to ovplyvniť?

Do istej časti áno. Prvý dojem pozostáva z viacerých faktorov, aj keď neverbálna časť tam zohráva veľmi dôležitú súčasť. Najsympatickejší sa nám vždy zdajú ľudia lepšieho vzhľadu, to všetko je však individuálne, pretože každému sa môže páčiť niekto iní. Veci, ktoré dokážeme ovplyvniť je napríklad vzhľad ako taký, teda oblečenie, úprava vlasov či make-up. Ďalej to je podanie ruky, správne držanie tela či gestikulácia, očný kontakt, proste veci, ktoré môžeme trénovať.

 

Prvý dojem je povrchný a nevypovedá o človeku úplne všetko. Ľuďom sú prosto prirodzené isté posudky ešte pred začatím nejakého rozhovoru. Každý má svoje vlastné kritéria a nedá sa presne povedať ako byť dokonalým pri prvom stretnutí. Najlepšia rada je teda úsmev, očný kontakt, vhodné oblečenie, hygiena a hlavne byť sám sebou.