Ako ušetriť? Byť študentom a šetriť nie je úplne jednoduché

Ako ušetriť? Byť študentom a šetriť nie je úplne jednoduché

16.09.2019

Mať svoj štandard a chute nie je zlé, no občas je potrebné sa niektorých častí svojho JA vzdať. Ide hlavne o perspektívu, s ktorou sa na svoje výdavky musíme pozerať. Ako študent s prácou to nie je vždy úplne ľahké.

Musíš vedieť za čo utrácaš. Pokiaľ sa staneš pánom svojich peňazí nič ti nehrozí. Mnohokrát sa stáva, že sa mladí ľudia vedia rýchlo zadlžiť, čo následne vytvára iba ďalšie problémy. Ak chceš začať šetriť a úplne sa vo svete financií nestratiť, nasleduj dané kroky:

 

Nenakupuj hladný

Ide o to, že nie je úplne rozumné robiť veci tak impulzívne. Minieš možno dvakrát viac ako by ti aj stačilo. Odporúča sa spísať si zoznam na nákup, podľa neho sa budeš riadiť a pravdepodobne ani nič nezabudneš. Rovnako to platí aj so závislosťami, to je napríklad alkohol alebo cigarety. lezie to zbytočne do rozpočtu, čo ťa aj ukracuje o rozumné šetrenie.

 

Odkladaj si účtenky

Nerobí sa to iba tak pre srandu. Účtenky je rozumné odkladať hlavne kvôli porovnávaniu cien alebo spočítania toho, koľko napríklad minieš na jedlo počas celého mesiaca. Taktiež uvidíš presne na čo tvoje peniaze išli. Uvedomíš si, čo si môžeš nabudúce odpustiť.

 

Hlavný je rozpočet

Rozpočet je pri šetrení posvätný. Nemôžeš si ho len tak prekračovať, stráca svoju efektivitu. Budget sa celkovo stanový až po tom, čo si napríklad rozpíšeš, na čo všetko musíš minúť a na čo míňaš. Sú stále veci, ako je napríklad nájom a strava, na to prosto peniaze minúť musíš. Potom sú tu naše malichernosti, ktoré si len dopriať chceme. Porovnaj si svoju výplatu s nákladmi a navyše do toho zapoj aj čiastku, ktorú si chceš odkladať.

 

Radšej hotovosť

Ak je jeden z tých večerov, na ktorých vieš, že sa budeš veľmi zabávať, nevyťahuj kartu. Je všeobecne známe, že nám je jedno koľko minieme pokiaľ sa cítime dobre. Druhý deň však býva o to horší, keď zistíme, že sme o naozaj moc prehnali. Tomu sa vyvaruj a radšej používaj iba hotovosť. To ťa obmedzí aspoň čiastočne.

 

Využívaj kupóny a zľavy

Študenti sú vybavený naozaj rôznymi zľavami a oplatí sa ich využívať. Máme tri rady, ktoré sa vyplatia: Knihy si požičiavaj v knižnici, var a jedávaj radšej doma a vyhľadávaj akcie a zábavy, ktoré nebudú pre tvoju peňaženku tak zaťažujúce.

 

Obmedzenia vo výdavkoch sú iba pre tvoje vlastné dobro. Nie je treba byť teraz nešťastný a myslieť si, že svoju výplatu si ani nemôžeš plne užiť. Ide o to, že toto šetrenie je prospešné najmä pre teba samého. Peniaze, ktoré si môžeš teraz odložiť môžeš využiť v každom prípade, keby je to potrebné.