Ako sa vyhneš falošným inzerátom?

Ako sa vyhneš falošným inzerátom?

19.01.2021

Neprichádzaj zbytočne o peniaze a radšej viac času venuj pozornému čítaniu. Študenti, mamičky na materskej a dôchodcovia sú v tejto oblasti najľahší cieľ. Prečo? Dozvieš sa v našom článku. 

 

Ako sa ochrániť pred falošnými inzerátmi a ponukami práce? Musíme byť hlavne obozretný a dávaj si dobrý pozor. Ak si niekedy hľadal prácu či brigádu, mohol si naraziť aj na nejaký ten falošný inzerát, ktorý samozrejme znel úplne rovnako ako tie ostatné, avšak s jednou veľmi dôležitou zmenou. Tentokrát si od teba zamestnávateľ pýtal peniaze, je to správne? Samozrejme, že nie. Pretože ako zamestnanec by si mal výplatu dostať ty no nie? 

Očividne je to hlúposť, avšak v tom zúfalstve, v ktorom hľadáme prácu sa tým až tak nezaoberáme. Navyše majú niekoľko chytákov, ktoré na ľudí stále platia a väčšina im aj podľahne. Dávaj si pozor, aby sa to nestalo aj tebe, na toto si dávaj pozor: 

 

Obozretne si prečítaj inzerát 

Čo sa v inzeráte píše? Nepríde ti trochu divný? Samozrejme, naoko sa tvári ako každý iný inzerát, nie je to však úplne tak. V takomto inzeráte sa dá nájsť mnoho podozrivých vecí, napríklad : Jakto že za takú jednoduchú prácu, ako je vypĺňanie ankiet dostanem aj 600€? 

 

Overenie kontaktu

Každý seriózny inzerát  má aj kontakt na zamestnávateľa alebo personalistu firmy. Je to e-mail aj tel. číslo, avšak inzeráty, o ktorých sa bavíme majú väčšinou prístupný iba e-mail a na tel. číslo je nemožné sa dovolať. Mnoho ľudí, ktorí sa nechali nachytať na podvod napokon povedali, že potom, čo im boli odcudzené peniaze sa pokúšali zavolať a sťažovať sa, avšak číslo bolo neplatné. Takúto vec je určite dobré vedieť ešte predtým, ako niekomu pošleš peniaze. 

 

Ako reagoval zamestnávateľ? 

Ak si zamestnancovi poslal žiadosť o zamestnanie a ide o falošného zamestnávateľa, pravdepodobne ti naspäť prišiel automaticky vygenerovaný e-mail, ktorý ťa priamo neoslovuje a ani nevyžaduje tvoju odozvu. Jediné o čo sa v maily jedná je zaplatenie zamestnávateľovi, či už za materiál, či sa má jednať o vstupný poplatok alebo investíciu. Ak prečítaš toto v svojom e-maily, už sa nemusíš ani zaťažovať odpisovať, svoje peniaze už nikdy neuvidíš a nikde sa nezamestnáš. 

 

Páčil sa ti náš článok? Prečítaj si, ako sa brániť, ak si už peniaze odoslal – dozvieš sa v našom článku na Brigada.sk