Ako sa pripraviť na pohovor?

Ako sa pripraviť na pohovor?

20.11.2020

Aké sú základné body pre úspešné zvládnutie každého pohovoru? Poradíme ti, ako sa prichystať, čo si so sebou zobrať a ako sa správať. 

 

Všetci si za svoj život prejdeme pracovným pohovorom a každý má na ten svoj vlastný názor. Nie je však potrebné priveľa stresovať, prijímať ostatných skúsenosti za vlastné – ty si aj tak prejdeš tým svojím sám. Netreba tiež nič podceňovať a ako tak sa aspoň oboznámiť s tým, ako taký pracovný pohovor funguje. 

 

Poriadne čítaj ponuku 

Inzerát na brigádu skrýva v sebe veľa – tie najdôležitejšie informácie, podľa ktorých sa bude rozhodovať, či sa do firmy hodíš alebo nie. Väčšina ľudí robí tú chybu, že prehliadnu alebo úplne ignorujú požiadavky, a to práve na nich bude stáť celý tvoj životopis aj motivačný list. 

Životopis aj motivačný list by mal byť každý prispôsobený tomu o akú prácu žiadaš!

 

Zaujímaj sa o firmu 

Podstatná vec, ktorá sa spomína v každých radách o pohovoroch. Nie je potrebné presne poznať roky a každého riaditeľa firmy, avšak nikdy nezaškodí ak sa opýtate na nejakú drobnosť ohľadom firmy. Zamestnávateľa osobne to poteší a personalista tiež uvidí, že ťa ich firma naozaj zaujala. 

 

Príprava na pohovor

Ak si z tých lenivejších a chystať sa ti určite nechce, tak robíš chybu. Ostatných k príprave väčšinou donúti samotný stres. Príprava je potrebná hlavne na prichystanie tých správnych odpovedí, ktoré ťa predstavia v pozitívnom svetle. Na to aby si sa zbytočne dlho nezamýšľal nad tým, čo vlastne povieš, alebo aby si povedal presne to čo chceš alebo neodpovedal štýlom: Neviem. 

 

Kde máš pohovor? 

Ak už dostaneš pozvánku na pohovor – rovno si aj pozri, kde sa má pohovor uskutočniť. Máš dobrý spoj? Koľko trvá cesta? Bývajú na nej zápchy?  To sú všetko veci, na ktoré musíš poznať odpoveď, aby sa náhodou nestalo, že budeš na pohovor meškať. 

 

Počúvať, odpovedať a pýtať sa

Personalisti majú radi, ak sa zapájate do pohovoru – predsa nejde o výsluch. Na začiatok pohovoru hlavne dobre počúvaj o čom zamestnávateľ hovorí, následne reaguj a zapoj sa! Opýtaj sa na firmu a podobne, všetky takéto drobnosti poukazujú na to, že si si dal tú námahu si aj niečo navyše vyhľadať a tým ukážeš, že máš skutočne záujem. 

 

Na pohovor si nezabudni pre istotu priniesť svoju vlastnú kópiu životopisu, aj napriek tomu, že si zamestnávateľ nesie vždy svoju. zamestnávateľ ťa niekedy môže požiadať a prinesenie diplomov alebo cerfikátov, ktoré spomínaš v svojom životopise. nezabudni sa usmievať a byť sám sebou.