Ako oživiť chuť do práce?

Ako oživiť chuť do práce?

25.06.2020

Každý deň pracuješ najlepšie ako môžeš, ale aj napriek tomu máš pocit, že nedávaš zo seba to najlepšie? Necítiš sa niekedy vyčerpane alebo úplne bez chuti do nového zadania? Asi vieme, v čom je problém.

Ako veľmi ovplyvňuje vyčerpanosť našu prácu? Veľmi. Rovnako ako je dôležité zvládať prácu a školu, tak je dôležité si poriadne po všetkých povinnostiach oddýchnúť. 

Spoznaj sám seba

V prvom rade, je dobré vedieť, ako sa ti najlepšie pracuje. Poznať kedy a v akých podmienkach. Ak máš napríklad prácu doma alebo študuješ, skús zistiť či sa ti lepšie pracuje ráno alebo večer. Väčšina ľudí hovorí, že sa im najlepšie pracuje ráno, kedy sú nastavení čisto na prácu. V poobedných hodinách a najmä po obede sa väčšinou začínajú nudiť a myseľ už začína vymýšľať, čo sa bude diať po práci.

 

Zlý deň

Veľa pracovitých zamestnancov alebo usilovných študentov sa môžu do svojich povinností príliš zamotať. Občas je však potrebné priznať si, že toto proste nie je tvoj deň. Nesnaž sa to potláčať, alebo nasilu pracovať ešte viac – vo väčšine prípadov to dopadne ešte horšie, než keby si zvolíš pozvoľnejší systém. Pravdepodobne je načase trochu sa uvoľniť a nekolovať iba v zabehnutom režime.

 

Mať systém je dôležité, ale...

Je taktiež dôležité vedieť, kedy prestať a venovať sa svojim koníčkom alebo relaxovať. Náš mozog toho vydrží veľmi veľa, ale keď príde čas odpočinku nemôžeš tomu brániť. Napriek tomu, že sa hovorí, že stres vie našej produktivite veľmi pridať, ak je ho veľa, vie aj veľa zobrať. Preto neignoruj to, čo ti hovorí tvoje telo a radšej si odpočiň.

 

V práci

Je jasné, že nie každý si môže dovoliť, len tak odísť a napríklad odcestovať. V práci potrebujeme byť každý deň a niektoré úlohy sú veľmi dôležité. Práca alebo škola sa nedajú stopnúť. Úlohy, ktoré v práci dostaneš si rozdeľ – na tie, ktoré sa dajú jednoducho spracovať a na tie náročnejšie, pri ktorých sa musíš viac koncentrovať. Ak ti myseľ práve „vypína“, skús riešiť najprv tú jednoduchšiu úlohu a následne sa dostaň k tej náročnejšej. Je to lepšie než celý deň hľadieť na zadanie a nemať vôbec nič hotové. Daj si čas, pretože ak ide o dôležitú úlohu, musíš ju zvládnuť dobre. Týmto dosiahneš, že tvoj deň v práci neostane bez progresu.