Ako najlepšie udržať hygienu a zdravie na pracovisku?

Ako najlepšie udržať hygienu a zdravie na pracovisku?

25.03.2020

Zdravie je tá najcennejšia vec, akú máme. Každodenná hygiena, zdravá výživa a fyzická aktivita nám dopomáha k vitalite ale aj k tomu, aby sme sa vyhýbali neželaným ochoreniam. Prečítaj si náš článok a zisti, aké sú najlepšie opatrenia a čo firma potrebuje sprostredkovať pre zdravie svojich zamestnancov.

Potrebné kroky pre udržanie hygieny na pracovisku

Spíš pravidlá

Všetci zamestnanci musia vedieť, aké štandardy vyžaduješ. Všetkých je treba o tom oboznámiť a spísať tieto pravidlá v istých prípadoch tiež nie je na škodu. Možno sa oplatí zaviesť aj „ranný rituál“ pre všetkých kolegov, ako je napríklad vytieranie pracovnej plochy každé ráno alebo po pracovnej dobe.

 

Nakúp čistiace prostriedky

Základy, ako sú vreckovky, toaletný papier, servítky atď., musia byť, no na škodu nie sú ani antibakteriálne mydlá a gély. Potrebné sú najmä v najkritickejších obdobiach, ako je jeseň alebo zima. Nemôže sa zabúdať na to, že každé obdobie vyžaduje hygienu a nikdy nie je od veci potrieť si ruky antibakteriálnym gélom, hlavne ak sa prevážaš hromadnou dopravou alebo prídeš do práce a z práce.

 

Osobná hygiena je dôležitá

Každý jedinec musí dbať na svoju vlastnú hygienu, pretože v prvom rade si každý musí uvedomiť, že nezodpovedá iba za svoje zdravie, ale aj za zdravie iných. Je to nesporne jeden z najdôležitejších bodov pre dodržanie všetkých zdravotných opatrení v pracovnom prostredí. Vo väčších firmách alebo fabrikách sa za deň dotkne jedného tlačidla veľa ľudí, jazda spolu výťahom a podobne. Všetko sa musí preventívne čistiť, no nezabúdajme sami na seba.

 

Kde upratovať najčastejšie?

Vytrenie podlahy, čistenie pracovnej dosky a podobne sú všetko veci, ktoré by sa mali robiť každý deň a poctivo. Najohrozenejším miestom sú však toalety a kuchynka. Napríklad v mikrovlnke sa môže držať veľmi veľa baktérií práve kvôli teplu, rovnako je potrebné sledovať potraviny v chladničke.

 

Dôležité pripomienky:

  • Servítky, vreckovky a antibakteriálne vreckovky polož tam, kde sa kolegovia najviac zdržujú, kde oddychujú alebo často chodia.
  • Každodenné čistenie pracovných dosiek, počítaču, kľučky, mobily a i. 
  • Nemôže sa zabúdať ani na miesta každodennej potreby ako sú toalety a kuchynka.
  • Kontroluj hlavne zásoby mydla a utierok.

 

Ako sa preventívne chrániť?

Aj napriek tomu, že firma zamestná upratovačku, neznamená to, že je problém s hygienou vybavený. Ako sa v tomto článku často opakuje, dôležitá je hygiena každého jedného zamestnanca. Ak ide na teba ľahké nachladnutie, snaž sa kýchať do vreckovky alebo lakťa. Hlavne nie do ruky! Za celý deň sa môžeš dotknúť množstvo predmetov alebo pracovných pomôcok a šíriť tak nevedome svoje ochorenie. V iných prípadoch, radšej popremýšľaj, či nenavštíviť lekára. Nikto predsa nechce nakaziť svojich kolegov.

 

Hygiena nám dáva pocit čistoty. Nejde iba o reálnu čistotu, ale aj duševnú. No komu sa nepáči, veď vojde do čistého prostredia a v kľude môže vykonávať svoju prácu. Každý zamestnávateľ potrebuje dbať na zdravie a bezpečnosť svojich zamestnancov – nezabúdajme však na to, že aj my sa musíme zapojiť.