Akceptačný list na zmenu DSS - čo to je a ako ho získať?

Akceptačný list na zmenu DSS - čo to je a ako ho získať?

21.05.2022

Chcete zmeniť svoju dôchodkovú správcovskú spoločnosť, ale neviete ako? Budete k tomu potrebovať akceptačný list. Zmena DSS a žiadosť o akceptačný list nie sú každodenné záležitosti, preto vám s nimi radi poradíme. 

Čo je to DSS? 

DSS je skrátený názov pre dôchodkové správcovské spoločnosti. Tieto finančné inštitúcie sa starajú o investovanie peňazí občanov na ich osobných dôchodkových účtoch. Momentálne na Slovensku pôsobí týchto päť: 

 

  • Allianz - Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a.s.

  • 365. life, d.s.s., a.s. (do 2.7.2021 DSS Poštovej banky d.s.s., a.s.)

  • NN dôchodková správcovská spoločnosť, a.s. (v roku 2019 sa zlúčila s AEGON d.s.s., a.s.)

  • UNIQA d.s.s., a.s. (do 14.1.2021 AXA d.s.s., a.s.)

  • VÚB Generali d.s.s., a.s

Prečo zmeniť DSS? 

Je dôležité, aby ste mali vo vyššom veku finančnú istotu a to je dôvod, prečo začať šetriť na dôchodok, čím skôr. Aby sa však vaše peniaze zhodnocovali a nestáli len na vašom bežnom účte, mali by ste si vybrať tú správnu DSS. 

 

Medzi dôchodkovými správcovskými spoločnosťami v 2. pilieri (DSS-kami) sú výrazné rozdiely v ponuke a výkonnosti dôchodkových fondov. Niektoré ponúkajú len málo výkonné indexové fondy, iné ich neponúkajú vôbec. Výberu, ktorá DSS-ka bude pre vás najlepšia a aké portfólio si zvoliť, by ste mali venovať dostatok času alebo sa poradiť s odborníkom. 

Čo to je a na čo potrebujete akceptačný list? 

Akceptačný list je formulár, ktorý potrebujete pri zmene vašej DSS. Budete ho musieť priniesť do novej DSS, do ktorej chcete prestúpiť. Ďalej podpíšete prestupovú zmluvu a váš prechod je dokončený. Voči starej spoločnosti nemáte žiadnu ohlasovaciu povinnosť, takže ich o prestupe informovať vôbec nemusíte. 

Koľko za akceptačný list zaplatíte? 

Tu máte len 2 možnosti: 

 

  • V prípade, že ešte neuplynul jeden rok odo dňa zápisu alebo prestupu do dôchodkovej správcovskej spoločnosti, z ktorej prestupujete, v hotovosti uhradíte Sociálnej poisťovni poplatok za vystavenie akceptačného listu vo výške 16 €

  • Ak uplynul najmenej jeden rok odo dňa zápisu vašej prvej zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení do registra zmlúv vedenom v Sociálnej poisťovni, tak vám akceptačný list bude vydaný úplne bez poplatkov. 

Kto vám vydá akceptačný list? 

Akceptačný list vám vydá Sociálna poisťovňa na počkanie. V minulosti tento úkon bol možný len osobne, po príchode pandémie koronavírusu, kedy bolo potrebné obmedzovať osobné kontakty, bola oň zavedená elektronická žiadosť. 

Ako požiadať o akceptačný list elektronicky? 

Proces elektronickej žiadosti o akceptačný list je veľmi jednoduchý, budete k tomu však potrebovať: 

 

  • aktivovaný občiansky preukaz s elektronickým čipom (eID)

  • aktivované certifikáty pre elektronický podpis

  • aktivovanú elektronickú schránku

  • čítačku (eID) občianskeho preukazu

 

Následne sa budete riadiť pokynmi na portáli Slovensko.sk a po úspešnom odovzdaní žiadosti sa akceptačný list objaví vo vašej elektronickej schránke na portáli Slovensko.sk. 

 

Bonusový finančný tip: Daň z nehnuteľnosti, na čo si dať pozor. 

Záver 

Zmena DSS a žiadosť o akceptačný list sú pre Sociálnu poisťovňu bežnou záležitosťou. Za minulý rok ich Sociálna poisťovňa vydala až 41 tisíc aj napriek vážnej situácií s pandémiou a obmedzeniam návštev úradov. Na porovnanie, v roku 2020 si sporitelia prevzali 53 tisíc akceptačných listov a v roku 2019 ich bolo menej než 40 tisíc. 

 

Záujem jednotlivcov o ich finančnú situáciu teda rastie, aj keď veľmi pomaly. Je dôležité, aby ste vedeli, ako na tom ste a aký dôchodok môžete očakávať, aby ste si mohli udržať súčasný štandard života aj vo vyššom veku. Častokrát je lepšie sa v tomto smere poradiť s odborníkom alebo finančným poradcom. 


Natália Várošová, PoctiveSEO.sk