6 rád ako úspešne zvládnuť pohovor

6 rád ako úspešne zvládnuť pohovor

10.12.2019

Snažíš sa na pohovore zabodovať a stále nič? Prezri si naše rady, vďaka ktorým môžeš zabodovať ihneď. Vieš v čom sa skrýva tajomstvo úspešných pohovorov? Pretože všetko nie je iba o životopise a vzdelaní.

 

Ešte predtým ako začneš: Vyhľadaj si údaje o firme, prípadne, aj o osobe, s ktorou pohovor budeš mať. Môže to veľa veciam pomôcť- samozrejme ide o relevantné informácie.

Informácie, ktoré získaš ti pomôžu aj pri tvorbe životopisu ale aj motivačného listu. Životopis zostavuj hlavne zo základných informácií, tak aby bol, čo najprehľadnejší. Motivačný list potrebuje byť primeranej dĺžky a hlavne zameraný priamo na zamestnávateľa, teda sa nasnaž motivačný list iba kopírovať a posielať rad za radom.

 

Druhým bodom je oblečenie. Už vieš, čo si dáš na seba? Vieš, čo sa hodí? Hlavne to nepreháňaj s výstrednými kúskami. Všetko potrebuje mať svoje medze- skús používať overené klasiky typu formálneho oblečenia. Z farieb vyberaj zemité alebo sivé. Pri dámach sa odporúča „menej je viac“ najmä, čo sa make-upu týka.

 

Ak si sa dostal do druhého kola bude ťa zaujímať tvoje vystupovanie. Prvé je podanie ruky. Ide nám najmä o dobrý prvý dojem, takže niečo ako podanie ruky nám príde ako banalita. Nie je to tak! Snaž sa mať pevný stisk, nie však tak, že niekomu odpadne ruka. Skús tak akurát. Na druhej strane nemôže byť príliš slabé. Hovorí sa, že podanie ruky odzrkadľuje naše sebavedomie.

 

Usaď sa, čo najpohodlnejšie, aby ťa to počas pohovoru neobťažovalo. Nemôžeš sa však rozvaľovať alebo sedieť skutočne neprimerane- nehodí sa to. Taktiež dávaj pozor na klepkanie nohy o podlahu, hranie sa s vlasmi alebo ohrýzanie nechtov.

 

Ak sa ti stalo, že v svojom životopise si našiel voľné miesto, kedy si vôbec nepracoval, musíš sa vedieť zariadiť. Ak personalista na teba túto otázku vytiahne, hlavne neostaň ticho! Využi tento priestor na to, aby si povedal o svojich projektoch, dobrovoľníctve alebo aj konferenciách alebo prednáškach, na ktoré si chodil. Najhoršie je ak si počas svojho „voľna“ nerobil vôbec nič.

 

Uvedomuj si svoje silné a slabé stránky, je to ďalšia otázka, ktorá by ťa mohla zaskočiť. Nepodceňuj sa a ukáž, čo všetko dokážeš. Dúfame, že aj ty dosiahneš svoj úspešný pohovor.