4 dôležité otázky pri hľadaní zamestnania

4 dôležité otázky pri hľadaní zamestnania

19.09.2022

Hľadáte si prácu, ale nie ste si úplne istý, aké zamestnanie by to malo byť? Možno vám pomôžu nasledujújce nápovedy. 

Trh práce je obrovský, no nie každá práca je pre každého. Aby bol človek úplne spokojný v svojom zamestnaní, práca ho musí baviť a na druhej strane musí byť dostatočne zaplatená, aby vypĺňala životné mesačné náklady.

 

Známy citát: Rob, čo miluješ a už nikdy nemusíš pracovať. sa zdá ako príliš dobrý na to, aby bol pravda. Kto je však dostatočne motivovaný, verí v svoje sny a ide si tvrdo za svojim môže takýto úspech dosiahnuť. Podstatné je však začať. 



Aký si a aké sú tvoje záujmy? 

Čím viac o sebe človek vie, tým lepšie sa mu hľadá aj kariérne smerovanie. Podstatné je zamyslieť sa nad svojimi osobnostnými črtami a zvážiť aj voľnočasové záujmy. 

 

Existuje rad osobnostných testov, ktoré ťa môžu inšpirovať a navrhnúť kariérne odvetvie. Ak na to neveríš, zamysli sa nad tým, čo by ti vyhovovalo a v akých zamestnaniach si sa doteraz orientoval. Určite nájdeš veci, ktoré boli pre teba príjemné a ktoré nie. 

 

Hobby vedia napovedať veľa. Aj oni môžu byť dobrým ukazovateľom toho, aké zamestnanie by sa ti páčilo a vyhovovalo by ti.



Bude ťa táto práca baviť? 

Pri hľadaní práce si pravdepodobne prešiel už veľa pozícií a porovnával. Opýtaj sa: Bude ma náplň tejto práce baviť? 

Je veľmi pravdepodobné, že nie úplne všetky povinnosti ti budú po chuti. Podstatné však je to, či ti to prekáža moc, alebo nie až tak. Musia samozrejme prevažovať pozitíva, teda si všímaj, či už teraz, po prečítaní inzerátu, sa cítiš motivovaný tú prácu vykonávať. 



Bude ti stačiť výplata?

Trh práce sa rokmi mení, niektoré práce už nie sú tak atraktívne a populárne, dokonca mohli úplne vymiznúť. Zisti, aké práce sú v kurze, ktoré majú dostatočný plat, aby ťa dokázali uživiť. 

 

Bohužiaľ, nedá sa žiť z dobrého pocitu, preto je občas, a hlavne na začiatku, robiť kompromisy. Vytvor si finančný plán a sprav si prehľad vo svojich pravidelných aj nepravidelných výdavkoch. Zváž, ktorá práca sa ti bude viac hodiť.



Aký je plán na nasledujúce roky? 

Stanoviť si cieľ na začiatku kariéry nie je zlý nápad. Budeš mať tým motiváciu sa neustále zlepšovať a učiť sa nové veci. Otázka je: Čím ti táto práca prispeje do budúcna? Ak je to pre teba dôležité, zisti, či je v tvojom novom zamestnaní možnosť kariérneho postupu. Každopádne, maj vždy na mysli, prečo si prácu prijal a čo ti dá do budúcnosti. 



Stále nerozhodný? Prečo nevyskúšať brigády. Brigády sú skvelou možnosťou ako obohatiť svoj životopis. Získať nové pracovné skúsenosti a možnosť vylepšovať svoje zručnosti a talent. Za život ich môžeš vyskúšať niekoľko, sezónne brigády počas leta alebo Vianoc, brigády v zahraničí či v tvojom okolí. Každá je na niečo dobrá.