Šikana na pracovisku - ako ju rozpoznať a ako si s ňou poradiť

Šikana na pracovisku - ako ju rozpoznať a ako si s ňou poradiť

13.11.2021

Šikana sa netýka iba základných a stredných škôl, je to problém i v zamestnaní a v dospelom veku. O to ťažšie je niekedy o nej hovoriť, keďže ako dospelí ľudia si neradi priznávame svoju zraniteľnosť a bolesť. Je potrebné však myslieť na to, že čím dlhšie tento problém budeme ignorovať, tým viac sa budú zhoršovať pracovné podmienky a vaše zdravie.

Nie, šikana nie je problém iba detí na základných a stredných školách. Je to vážny problém i pre dospelých v práci. Síce by pracovisko malo byť pre nás ako druhý domov, pretože v ňom trávime polovicu svojho času, pre niekoho to môže byť úplny horor. Kolegovia by ideálne mali byť naši priatelia a pri najlepšom by sme sa mali aspoň rešpektovať a tolerovať, ale nie vždy to tak je. Čo robiť v situácii keďsa z kolegov stanú šikanátori? 

 

Čo je to mobbing? 

Mobbing je forma šikany zo strany skupinky voči jednému členovi z kolektívu. Ide o systematické, dlhodobé a zámerné útočenie.

Mobbing sa môže prejavovať napríklad ohováraním alebo ignorovaním, výsmechom a vyčlenením z kolektívu. Tiež sa môže prejavovať vo forme nepríjemných poznámok na súkromný život obete alebo kričaním a neustálou kritikou. 

 

Ľudia, ktorí sú na pracovisku obeťou šikany môžu spočiatku prejavovať prvé príznaky. Keďže sa obeť nachádza pod neustálym stresom a napätím môže ísť o bolesť hlavy, závraty a nesústredenosť. Čo sa však spočiatku zdá ako “zanedbateľné” príznaky narušenia psychického a fyzického zdravia môže vyvrcholiť až do depresií a úzkostí. 

Najlepšie je riešiť situáciu čo najskôr a neignorovať svoj problém.