Praktické tipy, ako vytvoriť príjemnú atmosféru vo svojom podniku, reštaurácii či v kaviarni

Praktické tipy, ako vytvoriť príjemnú atmosféru vo svojom podniku, reštaurácii či v kaviarni

04.12.2022

Atmosféra v reštaurácii zohráva nepopierateľne významnú úlohu pri formovaní celkového kulinárskeho zážitku vašich zákazníkov. Spája nielen kuchyňu, servis a služby, ale aj prostredie, aby definovala vnímanie vášho podniku hosťami. Preto je neuveriteľne dôležité, aby ste prehodnotili svoje stratégie a prijali inovatívne taktiky na zlepšenie kulinárskeho zážitku, návštevnosti, predaja aj ziskovosti.

 

Ak máte pocit, že vašej prevádzke niečo chýba, ponúkate úžasné jedlo, ale chýba vám atmosféra, aby ste zákazníkom poskytli celkový zážitok, tu je niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť vytvoriť vynikajúcu atmosféru.

Prečo je celková atmosféra pre váš podnik dôležitá?

Všeobecne povedané, atmosféra podniku zahŕňa všetko od hmatateľných prvkov, ako výzdoba a osvetlenie, až po zážitkové faktory, ako je kvalita služieb.

 

Vedeli ste, že atmosféra je jedným z hlavných faktorov, ktoré podnecujú hostí, aby odporučili reštauráciu ostatným? Príjemný zážitok prinúti hostí vracať sa, na druhej strane hlučná reštaurácia plná stolov a stoličiek, nekompetentný servis a neporiadok na každom centimetri vytvára zlý dojem a zanechá v hosťoch negatívne emócie.

1. Optimalizujte dostupný priestor

Plánovanie rozloženia sedenia by malo byť prvým krokom k vytvoreniu nezabudnuteľnej atmosféry. Aj keď chcete čo najlepšie využiť dostupný priestor, treba sa vyhnúť umiestneniu stolov hneď vedľa kuchynských dvierok alebo priamo pod ostré svetlá.

 

Mali by ste sa tiež uistiť, že stoličky nie sú natlačené na seba a že je medzi stolmi dostatok miesta. Taktiež odporúčame oddeliť malé stoly určené pre páry alebo jednotlivcov od veľkých stolov určených pre skupiny alebo rodiny, pretože hluk môže rušiť jednotlivcov alebo páry, ktoré hľadajú súkromie.

 

Ideálne sedenie je také, ktoré je štýlové, pohodlné a praktické v jednom. Aj správny výber stola a stoličiek môže znamenať veľký rozdiel, najmä vtedy, keď zákazník vojde do podniku a neočakáva, že jediná možnosť na sedenie sú barové stoličky. 

 

Preto sa uistite, že ponúkate rôzne možnosti na sedenie. Zvážiť môžete reštauračné stoličky, kvalitné čalúnené stoličky, reštauračné boxy, príjemné pohovky alebo kreslá. Samozrejmosťou by dnes mali byť aj detské jedálenské stoličky.

 

Aj keď otvorená kuchyňa môže ponúkať lepšie využitie priestoru, je lepšie sa jej vyhnúť, ak nemáte nejaké zaujímavé techniky varenia, ktoré by ste mohli predviesť zákazníkom.

2. Rozloženie

Pri rozložení a zariadení vašej reštaurácie si položte tieto otázky:

 

  • Chcete vytvoriť útulnú atmosféru umiestnením stolov blízko seba alebo chcete, aby reštaurácia pôsobila priestrannejšie?

  • Máte bar, kde môžete pridať ďalšie miesta na sedenie?

  • Bude atmosféra sofistikovaná a súkromná alebo spoločná a rušnejšia?

  • Budete mať vonkajšie posedenie?

  • Plánujete organizovať veľké večierky, ako sú narodeninové oslavy alebo firemné večierky?

  • Budete potrebovať recepciu alebo ponúkať jedlo so sebou?

 

Rozloženie tradičného dizajnu pizzerie nebude to isté, ako rozloženie luxusnej reštaurácie, pretože zákazníci od vás budú mať iné očakávania. Predajňa pizze je neformálnejšia a uvoľnenejšia, čo znamená, že môžete zvážiť spoločné stoly alebo reštauračné boxy na sedenie. Luxusné stravovacie zariadenie zároveň viac kladie dôraz na súkromie a stoly, ktoré sú od seba vzdialené.

3. Upútajte pozornosť zaujímavým vchodom

Zákazníkov a klientelu treba nejako upútať, a tak ich vtiahnuť do vnútra. A ako to urobiť lepšie než jedinečným dizajnom vchodových dverí do reštaurácie? Roztvorte vchody vašej reštaurácie pomocou nasledujúcich nápadov, či už na prednú terasu hotela alebo fasádu reštaurácie:

 

  • Neónový nápis s názvom vašej reštaurácie

  • Nástenná maľba okolo vchodu

  • Sklenené dvere a okná, ktoré umožnia zákazníkom nahliadnuť do interiéru

  • Vchod v nezvyčajnom tvare

  • Výrazné farby, ktoré vyniknú v okolí

  • Niekoľko vonkajších stolov a podobne

4. Držte sa celkového konceptu alebo témy

Výber jedného konceptu alebo témy môže byť mimoriadne prospešný pri sprostredkovaní a posilňovaní vašej značky. Predtým, ako sa rozhodnete pre určitú tému, zamyslite sa nad tým, kto je vaša cieľová skupina, akí hostia vás navštevujú najčastejšie a komu chcete primárne vyhovieť.

 

Ak napríklad ponúkate jedlo určitej krajiny alebo regiónu, možno budete chcieť použiť umelecké diela, kvalitný nábytok alebo výzdobu, ktoré ju odrážajú. Nielenže to vyzerá jedinečne, ale tiež posilňuje príbeh značky a vašu osobnosť.

 

Vkus, preferencie a záujmy vašej cieľovej skupiny vám tiež môžu pomôcť prísť s konceptom, ktorý s nimi bude rezonovať. Chcete napríklad, aby vaša reštaurácia bola romantickým miestom pre páry, trendovou destináciou pre nezadaných alebo pohodlným miestom na oddych a relax? Podľa témy alebo konceptu si tak budete ľahšie vyberať tie správne dizajnové prvky.

 

Dbajte na to, aby sa nábytok, príslušenstvo, látky a textúry navzájom dopĺňali. Pri výbere nábytku dbajte na to, aby bol štýlový, ale zároveň pohodlný a vyberajte materiály, ktoré sú odolné a ľahko sa čistia. 

3. Hudba a osvetlenie

Osvetlenie a hudba sú niektoré z najlepších spôsobov, ako nastaviť náladu vašej reštaurácie. Osvetlenie udáva tón. Vyhnite sa používaniu žiariviek a rozhodnite sa pre LED svetlá, ktoré môžete kedykoľvek stlmiť. Týmto spôsobom môžete ľahko zmeniť atmosféru.

 

V ideálnom prípade musí byť osvetlenie nastaviteľné podľa dennej doby. Napríklad prirodzené osvetlenie je najvhodnejšie na raňajky alebo neskorý brunch, ale pre ľudí na večeru možno budete chcieť stlmiť svetlá a namiesto toho postaviť na stoly niekoľko sviečok pre intímnejší pocit. Ak chcete vytvoriť romantickú náladu, zvážte použitie rozprávkových svetiel alebo lampášikov.

 

Nech už máte akúkoľvek tému, hrajte sa s osvetlením, kým nenájdete to správne, ktoré vyhovuje vašej prevádzke. Čokoľvek si vyberiete, uistite sa, že osvetlenie je vo vašej reštaurácii rovnomerne rozložené. Nechcete, aby bol jeden stôl v tme, zatiaľ čo iný stôl pod reflektorom.

 

Podobne aj výber hudby by mal zodpovedať vášmu konceptu. Upokojujúca hudba je lepšou voľbou pre luxusné stolovanie, zatiaľ čo rýchlejšia, optimistická hudba funguje najlepšie v neformálnejšom prostredí. Nezabudnite prispôsobiť hlasitosť hudby energii a nálade vašich zákazníkov.

4. Farby

Farby vyberajte s rozumom. Sú mimoriadne účinné pri sprostredkovaní rôznych emócií. Nehovoríme, že budete môcť manipulovať ľudí, aby si objednali viac len pomocou psychológie farieb, no napriek tomu určite nezaškodí pokúsiť sa zamyslieť nad nimi a akú atmosféru chcete vyvolať.

 

Najlepšie farby na steny reštaurácie sú odtiene hnedej, zelenej, oranžovej, žltej, modrej aj fialovej. Môže sa vám to zdať ako všetky farby, ale je dôležité, ako ich použijete a v akej kombinácii.

 

Luxusnému dizajnu reštaurácie by prospeli teplé zemité tóny, ako je hnedá, pokiaľ ide o dizajn malej reštaurácie, použite bielu, aby miestnosť opticky zväčšila. A ak hľadáte najlepšiu farbu pre interiérový dizajn reštaurácie rýchleho občerstvenia, červená je víťaz. Podporuje impulzívne jedenie a dokonca sa hovorí, že vyvoláva pocit hladu.

5. Jedinečný dekor

Ako sme už uviedli, interiér a výzdoba podniku by mali byť navrhnuté tak, aby odrážal identitu značky. V spojení s jedlom, službami a hudbou prispeje interiérový dizajn vašej reštaurácie k celkovej atmosfére v priestore a zároveň formuje zážitok zákazníkov. Estetika interiéru vašej reštaurácie by preto mala byť v súlade s celkovým prostredím, ktoré sa snažíte vytvoriť pre svojich hostí.

 

Tip na zaujímavé dekorácie: V niektorých prípadoch môžete sedenie doplniť aj štýlovými vankúšmi. Vyskúšajte napríklad ľanové obliečky na vankúše, ktoré dodajú zákazníkom hrejivý pocit domova.

6. Čistota

Čistota je niečo, čo zákazníci štandardne očakávajú, keď vstúpia do akejkoľvek reštaurácie alebo kaviarne. Teraz je čistota mimoriadne dôležitá – nielen na zaistenie bezpečnosti zamestnancov a zákazníkov, ale aj na vybudovanie dôveryhodnej povesti. 

 

Hoci čistota nemusí výrazne prispieť k vytvoreniu pozitívnej zákazníckej skúsenosti, jej nedostatok však môže mať určite negatívny vplyv. Špinavá a neorganizovaná reštaurácia odpudí každého zákazníka, zbavte sa preto akéhokoľvek neporiadku. Uistite sa, že na oknách, skle alebo zrkadlách nie sú odtlačky prstov, nemáte prach na policiach, umeleckých dielach alebo inom nábytku a podlahy, povrchy aj záchody sú v pravidelných intervaloch starostlivo čistené a dezinfikované.

7. Očakávania zákazníkov

Ako sme spomínali na začiatku, predtým, ako ľudia vstúpia do vášho podniku, môže ich upútať farebná nástenná maľba alebo dobre premyslené vonkajšie posedenie. Dizajn exteriéru je detail, na ktorý by ste nemali zabudnúť. 

 

Vždy berte do úvahy očakávania vašich zákazníkov. Definujte, kto je vaša cieľová skupina a čo môže od vás očakávať. Neoddeliteľnou súčasťou tohto výberu je samozrejme umiestnenie, ako aj výber dekorácie. Ak premýšľate o luxusnej reštaurácii, zvážte extravagantnejšie doplnky ako napríklad nádherný luster a luxusné stoličky.

 

Ak sa zameriavate skôr na mileniálov, neváhajte experimentovať s moderným dizajnom, "funky" dekoráciami, závesnými kreslami a podobne. 

8. Doplnkové služby

V dnešnej dobe, keď sme sa ako konzumenti stali o niečo pohodlnejšími, bude pre vás ako podnik plusovým bodom aj to, ak zaradíte do svojej stratégie nejaké doplnkové služby.

 

Digitálne objednávanie a online objednávkové systémy umožňujú zákazníkom objednať si jedlo domov, rezervovať si stoly alebo uskutočňovať platby priamo zo svojich zariadení.

Záver

V dnešnej konkurenčnej spoločnosti je kľúčové vytvoriť vo vašom podniku atmosféru, ktorá bude priaznivá nielen pre jedlo a nápoje, ktoré podávate, ale aj pre zákazníkov, ktorých chcete pritiahnuť. Každý detail vo vašej prevádzke by mal prispieť k jedinečnej atmosfére.

 

Keď zákazníci prejdú vašimi dverami, mali by okamžite vycítiť, akým typom prevádzky ste. Či už ide o zábavný a neformálny športový bar, domáce, upokojujúce miesto, kde sa podávajú recepty vašej babičky alebo luxusnú špičkovú reštauráciu, výzdoba, zariadenie, hudba, osvetlenie a umelecké diela, to všetko prispieva k atmosfére vášho miesta. Veríme, že dodržaním našich vyššie uvedených tipov môžete pre svoj podnik vytvoriť oveľa atraktívnejšie prostredie.

 

Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista