Izolácia v domácnosti a firemných budovách

Izolácia v domácnosti a firemných budovách

30.12.2022

Nemožno vylúčiť fakt, že účty za energie budú stúpať. Jedným zo spôsobov, ako môžete pomôcť znížiť svoje náklady, je vhodne zatepliť dom alebo firemné priestory. Dobre izolovaný dom môže poskytnúť celoročný komfort, pomôcť zvýšiť energetickú účinnosť a ušetriť na účtoch za vykurovanie tým, že zabezpečí, aby množstvo tepla, ktoré dom stráca, bolo čo najmenšie. Izolácia udržuje teplo domova, keď je teplo najviac potrebné.

 

Ak sa pýtate či sa vám z dlhodobého hľadiska opäť zateplenie, čítajte ďalej.

Čo je izolácia domu?

Zjednodušene povedané, izolácia je akýkoľvek druh materiálu, ktorý sa používa na zateplenie, v tomto prípade domu alebo firemnych priestorov. Izolácia pokrýva rôzne materiály, ktoré je možné inštalovať v rôznych oblastiach, ako je podkrovie a steny. Izolácia domu je nevyhnutná pre udržanie tepla v zime, udržanie pohodlia v domácnosti a zníženie tepelných strát. Bez primeranej izolácie bude oveľa ťažšie dom vykurovať, čo vás bude stáť oveľa viac. 

Zatepliť alebo nie?

Rozdiel medzi zatepleným a nezatepleným domom:

  • Náklady na inštaláciu sú dnes v porovnaní so sumou, ktorú ušetríte z dlhodobého hľadiska, nízke.

  • Izolácia je vo všeobecnosti nenáročná na údržbu a má dlhú životnosť.

  • Ak nemáte dostatočnú izoláciu, cez steny stratíte viac ako 35 % tepla.

  • Takmer rovnakú sumu môžete stratiť cez strechu vášho domu, ak nemáte izoláciu podkrovia.

  • A značné množstvo tepla stratíte cez podlahu, ak tam tiež nemáte správnu izoláciu.

  • Ak máte nízky príjem a chcete zatepliť svoj dom, existuje veľa finančnej pomoci.

  • Môžete tiež využiť dotácie od štátu na zateplenie domácnosti a môžete tak požiadať o vrátenie peňazí prostredníctvom príspevku na úsporu energie.

Izolácia komerčných priestorov

Vedeli ste, že v tom najhoršom prípade sa v prípade neizolovanej kancelárskej budovy cez štruktúru budovy stratí až 60 % tepla? A to:

  • nedostatočne izolovaným podkrovím

  • cez steny

  • cez staré alebo nevyhovujúce okná

  • cez podlahu

  • aj v dôsledku zlého alebo starnúceho systému filtrácie alebo ventilácie vzduchu

 

Preto by firmy a podniky mali dbať na zníženie svojej uhlíkovej stopy a nájsť viac ekologickejšie riešenia. Pre spoločnosť môže inštalácia správnej izolácie pomôcť znížiť náklady na palivo aj peniaze, ktoré by sa dali efektívnejšie minúť inde.

Čo môžete zatepliť?

Izolácia strechy a podkrovia

Veľká časť tepla uniká cez strechu v dôsledku stúpania tepla. Izolácia strechy alebo podkrovia na odporúčanú hrúbku 270 mm je najlepší spôsob, ako zabrániť úniku tohto tepla.

Izolácia podlahy

Podlahová izolácia je ďalším spôsobom, ako zabrániť tepelným stratám. Táto metóda je vhodná najmä pre staršie budovy. Mnoho starších nehnuteľností má podlahy, kde je pod podlahovými doskami medzera. Túto medzeru je možné vyplniť dočasným odstránením podlahových dosiek a položením kotúčov izolácie z minerálnej vlny.

 

Ďalším vysoko lacným spôsobom, ako zabrániť tepelným stratám cez podlahu, je vyplniť medzery medzi podlahou a lištami pomocou tmelu. Taktiež je možné umiestniť vrstvu izolácie pod koberce, ako je napríklad polyfoamová doska, aby sa ešte viac zlepšila energetická účinnosť.

Výhody izolácie domu

Inštalácia dobrej izolácie a  zateplený dom majú mnoho výhod, finančných aj ekologických. Izolácia môže pomôcť znížiť ročné účty za vykurovanie a znížiť uhlíkovú stopu.

Pohodlie

Dobrá izolácia zabezpečí vysoký komfort v domácnosti po celý rok. Znižuje tepelné straty v zimnom období, pomáha udržiavať teplo a výrazne uľahčuje dosiahnutie požadovanej teploty aj v najchladnejšom počasí. Chráni tiež pred nadmernými teplotami v letných mesiacoch a pomáha udržiavať budovu chladnu.

Nízke náklady

Okrem toho, že vás izolácia udrží v teple a pohodlí, pomáha ušetriť na účtoch za energiu a tým poskytuje veľké finančné výhody.

Zvuková izolácia

Pri správnej inštalácii môže mať izolácia veľké výhody aj pri zvýšenej hlučnosti, čo môže byt' veľkým prínosom ak pracuje (z domova). Funguje ako pohlcovač zvuku a znižuje množstvo hluku, ktorý sa šíri v rámci domu z miestnosti do miestnosti. Izolácia môže tiež znížiť hluk zvonku, najmä ak žijete v blízkosti rušnej cesty.

Lepšia pre životné prostredie

Izolácia má tiež veľké prínosy pre životné prostredie a je jedným z krokov, ktoré môžete podniknúť na boj proti klimatickým zmenám a znížení uhlíkovej stopy. Inštalovaný vykurovací systém nemusí pracovať na doraz, čím sa znižuje množstvo fosílnych palív spálených na vykurovanie domu.

Lepšie zdravie

L’udia, ktorí žijú v prievane a chladných budovách, sú náchylnejší na viac zdravotných problémov ako tí, ktorí žijú v príjemnejšom prostredí. Vďaka teplému a bezpečnému miestu na položenie hlavy sa vám bude lepšie spať, pracovať a budete sa cítiť lepšie. Ak máte nízky príjem alebo obmedzené financie a nemáte izoláciu, vypnutie kúrenia nemusí práve tým vhodným riešením. 

 

Dobrá izolácia v domácnosti tiež otvára príležitosť na inštaláciu ďalších opatrení na zníženie vašich účtov za energiu a uhlíkovej stopy. Napríklad, ak uvažujete o inštalácii obnoviteľného vykurovacieho systému, ako je tepelné čerpadlo alebo fotovoltaika, dobrá izolácia je nevyhnutnosťou.

Typy zateplenia

Predstavíme vám typy materiálov, ktoré môžete zvážiť:

  • Extrudovaný polystyrén (XPS)

  • Expandovaný polystyrén (EPS)

  • Penový polyetylén

  • Podlahový Polystyrén

  • Minerálne izolácie (minerálna pena alebo tzv. penové sklo)

 

Živočíšne a prírodné (rastlinné) materiály na zateplenie:

  • Ovčia vlna

  • Slama

  • Celulózové vlákna

  • Ostatné rastlinné vlákna: bavlna, sisal, kokosové vlákna, ľanové vlákna a pazderie

 

Môže vás zaujímať: Viete aké prírodné materiály existujú na zateplenie budov?

 

V konečnom dôsledku výber správneho produktu na izoláciu závisí od konkrétnych požiadaviek nehnuteľnosti, takže nie je možné odporučiť univerzálne riešenie. Dúfame však, že vám článok poskytol lepšiu predstavu o rôznych oblastiach budovy, ktoré je potrebné zvážiť pri izolácií.


Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista