Hľadáš zamestnanie, ale nemáš nijaké skúsenosti?

Hľadáš zamestnanie, ale nemáš nijaké skúsenosti?

21.09.2021

Najmä študenti a dlhodobo nezamestnaní sa snažia hľadať nanovo prácu, v ktorej nie vždy majú skúsenosti. Ako sa pripraviť na pohovor, ak nemám nijakú prax?

 

V prvom rade je dobré uvedomiť ti, že tým, že ťa pozvala firma na pohovor, neznamená to, že ti tu pozíciu aj chcú dať. Naopak, chcú, aby si im ukázal a presvedčil ich o tom, že ti tú prácu majú dať. So snahou a motiváciou môžeš aj ty začať pracovať!

 

Chcú zistiť :

·         ako dobre chápeš povinnostiam a požiadavkám práce, o ktorú máš záujem

·         tvoje relevantné schopnosti a vlastnosti, ktoré bude potrebné využívať i pri tejto práci

·         tvoju zanietenosť do práce, motiváciu a disciplínu

 

Čo je to za prácu?

Ešte predtým ako pôjdeš na pohovor, pohľadaj si základné informácie o firme. Okrem toho, je potrebné aj vedieť, na akú pozíciu sa vlastne hlásiš. Keďže nemáš ešte nijakú prax, personalistu alebo zamestnávateľa bude zaujímať, či si tejto pozícii dobre pochopil a či vieš, čo bude tvojou úlohou. Ak nebudeš niektorým detailom rozumieť, určite ti ich radi doplnia.

 

Aké práce máš za sebou

Síce nemusíš mať skúsenosti priamo s daným odborom, v ktorom sa pohybuje aj tvoje nová pracovná ponuka, ale aj tvoje prechádzajúce práce ťa mohli niečo viac naučiť. Využi tieto predchádzajúce skúsenosti vo svoj prospech a predstav si, ktoré zo schopností a znalostí, ktoré si tam načerpal by sa ti mohli hodiť v budúcom zamestnaní. 

 

Pracuj na sebe už počaš hľadania práce

V žiadnom zamestnaní to nefunguje tak, že prácu dostaneš len tak zadarmo. V prvom rade je potrebné preukázať, že prácu chápeš a vieš čo od nej čakať, vieš aký si zamestnanec a kde sú tvoje limity. Okrem iného, je tiež veľmi podstatné urobiť niečo preto, aby si sa stále zlepšoval. Tvoja prvá brigáda a stála práca nemusia byť dokonalé, ale práce poctivou prácou sa môžeš dostávať stále vyššie.

 

Čas strávený doma neinvestuj iba do pozerania seriálov a jedla, vyskúšaj webináre, testy a prípadne aj kurzy, aby si mohol aj týmto spôsobom vylepšiť svoj životopis.