Ako sa naladiť na home office?

Ako sa naladiť na home office?

21.04.2020

Máš už skúsenosti s home officom? Práca z domu má veľa výhod, ktorým by odolal asi len málokto. Na druhú stranu, tu ostáva riziko izolácie, lenivosti a prokrastinácie. Ako sa správne naladiť na prácu z domu?

V týchto dňoch sú viacerí stále zavretí doma, rovnako ako študenti pri samoštúdiu, tak aj ostatní svoje dni musia presedieť za počítačom. Prvé dni sa asi každému zdá, že jeho práca je až podivne pohodlná, ale po čase si zistil, že home office je o disciplinovanosti a správnemu manažovaniu úloh? v 5-tich bodoch ti zhrnieme, čo ako sa najlepšie pripravíš na prácu z domu

 

Vhodné prostredie

To musí byť hlavne také, ktoré sa ti bude pozdávať, najlepšie, aby malo dosť miesta ale bolo tiché. Nikomu sa nepáči pokiaľ ho niečo popri práci ruší. Jednoduchšie to majú tí, ktorí nemajú problém pracovať so slúchadlami na ušiach.

Najdôležitejšie je svoje prostredie prispôsobiť svojej práci, takže všetky vedľajšie veci daj preč zo stola! Žiadne použité šálky a taniere, tvoja práca musí mať teraz tiež svoje miesto v dome. Je vlastne jedno, či to bude kuchyňa, obývačka, spálňa – hlavne si svoj vybraný plac prispôsob svojim požiadavkám a sústreď sa na svoje úlohy.

 

Uprac si

Svoju pracovnú dosku je potrebné aspoň raz za týždeň upratať : takže všetky šálky od kávy, nepotrebné papiere a pod. musia ísť preč. V svojom prostredí je potrebné nechať dostatok miesta, aby si mohol lepšie myslieť a pohodlne pracovať. Pokiaľ klesá motivácia k práci, človeka vie rozhodiť každá maličkosť.

 

Pravidelný pohyb

Aj počas karantény potrebuje sa človek potrebuje prevetrať. Krátka prechádzka do najbližšieho parku alebo lesa osamote ti veľmi rýchlo dodá energiu. Prechádzky tiež pomáhajú lepšiemu premýšľaniu. Takže buď ju využiješ ako súčasť svojej práce a na čerstvom vzduchu popremýšľaš nad náročnou úlohou, alebo ju jednoducho na polhodinu vypustíš z hlavy.

Ak na prechádzky nie je čas či počasie, kľudne postačí ľahké cvičenie na rozhýbanie chrbtice, krku a rúk.

 

Nič sa nemení

Počas práce z domu nemôžeš myslieť na to, že si doma. Ľahko ťa to ťahá k pohodliu a odpočinku a to je to je to najväčšie riziko home officu. Človek, ktorý potrebuje pracovať z domu musí mať pevné pravidlá a disciplínu- vedieť kedy ti prestávka skončila a vrátiť sa k práci. Komu sa s týmto ťažko bojuje je treba prejsť k zoznamu úloh. V prvom rade - nezabudneš, čo všetko je treba dokončiť a na druhú stranu si môžeš pekne časovo rozvrhnúť, čo kedy urobíš. Vyhýbaj sa hlavne sociálnym sieťam a TV.

 

Nezabudni na pauzy

Ľudia , ktorí pracujú z domu sa delia na dva typy: prvý, ktorý má ťažkosti presunúť sa z postele k počítaču a druhý, ktorý má problém prestať pracovať. Ak sa ťa týka druhý problém, nezabúdaj na to, že aj tvoj mozog potrebuje odpočinok. Človek si potrebuje oddýchnuť od svojich povinností, aby načerpal novú inšpiráciu, energiu a aby sa lepšie sústredil. Veríme, že sa na teba valí príliš veľa úloh a zadaní, ale nemôžeš sa v tom stratiť. Pracovať rýchlo, ale neuvážene je pre obe strany na nič. Radšej sa na ďalšiu úlohu dobre prespi a začni opäť ráno.

 

Nezabúdaj na to, že pracovať z domu by malo byť rovnaké ako pracovať z kancelárie. Preto si nastav pravidelný režim, ktorý ti bude pripomínať, že si v práci a potrebuješ pracovať. Najlepšie by bolo ak by si si dal limit a nastavil aj pauzy podľa toho ako si to mal v práci. Začni svoje ráno, podľa svojho zvyku: šálka kávy alebo čaju, pohodlne sa usaď a pracuj.